Cari Açık krizi büyüyor! 1,5 Milyar $, 10 günde Türkiye'den çıktı!

Bugün, 2011 yılına ait ilk 6 ayın cari açık rakamları açıklandı. Ocak-Haziran dönemi cari açığımız 45 milyar dolar oldu. Diğer bir ifadeyle dış ülkelere olan borcumuz 45 milyar dolara ulaştı. Bu borcun en büyük etkeni de bildiğiniz gibi dış ticaret açığı. Çoğu ekonomist, cari açık sürdürülebilir olursa sorun teşkil etmez diye yorumlarda bulunur. Ben de bu fikrin destekleyicisiyim ancak öngörüm Türkiye' de cari açığın finanse edilemeyeceği riskinin gittikçe büyüdüğü yönünde...ABD nin not kaybı, Avrupa' daki borç krizi derken ülkeden uçan 1,5 Milyar dolar ekonomideki rahatsızlığı açıkça ifade etmekte. Merkez Bankası, rezervlerinde yüksek miktarda yabancı para tutsa bile büyük miktarlardaki sıcak para çıkışına bir gün dur diyemeyecek ve cari açık krizi olacak.

Türkiye' de Cari açık krizinin olması ne anlama geliyor?

Ülkenin borçlarını ödemeyecek duruma gelmesi ile birlikte kredi notunun düşmesi ve faizlerin hızlı bir şekilde yükselmesi. Bunun sonucu olarak uzun vadeli yatırım yapan firmaların maliyetlerinin yükselmesi ve ülkeyi terk etmek istemeleri. Fabrikalarda ve işyerlerinde çalışanların işlerinden atılması, işsizlik, kişi başı milli gelirin düşmesi ve ekonomide güven sorunu oluşması ile birlikte borsanın çökmesi, diğer bir deyişle, zincirleme bir kaos ekonomisi....


Merkez Bankasının amacı, şu anda piyasada realize olmuş olan yüksek kur, düşük faiz politikasını oluşturmak. Çünkü yüksek kur olursa ihracat artar ve dış ticaret açığı küçülür, dolayısıyla cari açık küçülür. Düşük faiz politikasında yabancı yatırımcı ülkeye kısa vadeli sermaye(sıcak para) ile giriş yapmak istemez, uzun vadeli yatırım ile giriş yapmak ister, çünkü düşük faizden dolayı yatırım borçlanma maliyeti az olacaktır. Kuru yüksek tutmak için Merkez Bankası piyasadan döviz alım ihaleleri yapacaktır.
Ancak, uzun vadeli sermaye yatırımlarının hemen ülkeye gelemeyeceği gerçeğini kabul edersek, kısa dönemde cari açığın finansmanının sıcak para ile yapılması gerektiği gayet açıktır. Bundan dolayı, bir önceki yazımda da belirttiğim gibi Merkez Bankasının faiz indirimi yerinde olmayan bir karardır. Sıcak para bir ülkeye yüksek faiz için gelir ve küçük bir faiz oranı değişiminde sizi yüzüstü bırakır ve gider. Aynen 1,5 milyar doların çıktığı gibi!

Dünya ekonomisinde her an ne olacağı belli değil, spekülatif hareketler artık limitleri zorluyor ve ülkelerin riski her geçen gün artıyor. Yarın Türkiye' den kaç milyar dolar çıkacağı belli değil. Sıcak parayı cezbetmemiz  gerekiyor, aksi takdirde o kadar sene dişimiz ve tırnağımızla sağladığımız bu istikrarlı büyümeyi bir anda tersine çevirip bir kaos ekonomisine doğru sürükleneceğiz...

----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış