Merkez Bankası Cari Açık Krizine Bahane Çıkarıyor! Enflasyon Riskimiz Büyüyor!

Merkez Bankasının politika faiz oranını %5,75 çekmesiyle birlikte Türkiye sıcak para için iyice cazibesini yitirmeye başladı. Herkesin de bildiği gibi Türkiye' de cari açığın finansmanı ülkeye gelen yabancı para ile sağlanıyor. Bu durumda Merkez Bankası, 37 milyar dolarlık cari açığı faizleri düşürmeye devam ederek ne kadar sürdürülebilir kılmayı düşünüyor?
Merkez Bankası ateşle oynamaya devam ediyor. Cari açığın büyük bir kısmını oluşturan dış ticaret açığını olağanüstü rakamlarla ihracat yaparak kapatamayacağımıza göre ülkeye sermaye akımlarının devam etmesi gerekiyor. Bu da faiz oranlarını yükselterek mümkün. Cari açığın Gayri Milli Hasıla' ya oranı şu anda % 8 ve bu Maastricht kriterlerine göre 5 puan üstte, yani aşırı riskli durumda.
Faiz azaltımının diğer bir yan etkisi de enflasyona yönelik. Ülkeler enflasyon ile mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltirler ancak Merkez Bankası bunun tam tersini yapıyor ve ekonomide daha fazla tüketime neden olacak şekilde faizleri düşürüyor. Bu durum ekonomisini soğutmaya çalışan ve enflasyonla mücadele eden ülkelerde görülmeyen bir politika tarzıdır. Şu anda Türkiye' de hem talep yönlü hem de maliyet yönlü bir enflasyon mevcut. Merkez Bankası en azından yüksek faiz politikasıyla talebi yavaşlatabilir.
Faiz indirimi kararını yabancı yatırımcılar hızlı bir şekilde cezalandırdılar ve dün USD/TRY kuru 1,75 lere kadar çıktı, 35 milyar TL satış oldu ve IMKB %5 düştü. Yurtdışı piyasaları inanılmaz stresliyken, aynı zamanda Avrupa para birliğinin çöküşü söz konusu iken böyle bir faiz indiriminin yapılması son derece yanlış bir karardır. Riskten kaçınmak ve ekonomiyi sağlam tutmak yerine böyle spekülatif kararlar vermek ekonomiyi kaosa sürüklemekten başka bir şey değildir.
Son olarak, ABD nin notunu kıran S&P yi kutluyorum. Bu tavrı ile ülkeler bazında ayrımcılık yapmadığını ispatladı. Aynı hareketi Moodys ve Fitch' den de bekliyorum. Ancak, ülkelerin ekonomik durumlarıyla ilgili spekülasyon yapma hakkını nereden bulduklarını da ayrıca merak ediyorum.
Spekülatörlerin risk iştahı inanılmaz kabarmış durumda ve şu anda dünyada tam da onların istedikleri bir piyasa ortamı mevcut. Önümüzdeki günlerde daha fazla volatilite olacak ve özellikle ABD nin notunun kırılması tüm piyasalarda büyük bir satış dalgası yaratabilir. Euro bölgesine de dikkat, İspanya da işsizlik ve kamu borçları en yüksek seviyelerde, İtalya ise önlem paketini halen uygulamaya koymadı. Kendinizi sağlama alın, kriz gerçekten teğet bile geçmeyecek!


----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış