Yılbaşı psikolojisi ile piyasa analizi!

Dünya borsalarında ve özellikle ABD borsalarında yıl sonuna doğru genel trend yükselme eğilimidir. Bunun açık göstergesi olarak NASDAQ ve S&P500 ün son bir hafta içerisinde 2008 yılından beri en yüksek seviyelerine ulaşmasıdır. Aslında NASDAQ ın amiral gemisi haline gelen Apple Inc. yaptığı innovasyon ve yüksek miktardaki teknolojik ürün satış miktarları ile NASDAQ ı daha iyi seviyelere taşıyacak görünüyor.
Ayrıca bugün S&P500 den 3 adet senedin çıkarıldığı bilgisi geldi. Bunlar, New York Times(Gazete), Eastman Kodak(Fotoğraf makinesi ve film) ve Office Depot( Kırtasiye) hisseleri. Çıkarılan 3 hisse yerine ekleneler ise, Netflix(Film kiralama şirketi), F5 Networks(Bilgisayar şirketi) ve Newfield Exploration(Petrol şirketi). S&P500'de, kamuya ait büyük sermayeli şirketler işlem görüyor ve bu listeye giren kağıtlar önceden S&P MidCap 400 endeksinde işlem görüyordu ki bu endeks yine kamuya ait orta ölçekli şirketlerin işlem gördüğü bir endeks.  Değişim sonrası S&P500 den çıkan hisseler S&P MidCap 400 e girdi.
Önümüzdeki cuma gününe kadar özellikle ABD nin temel borsalarında yeni yıl psikolojisinden kaynaklanan yükselme eğilimi bekliyorum. Olumlu hava FED in parasal genişleme politikasında önümüzdeki aylarda da bir değişiklik yapmayacak olması ile devam edecek ki bu beklentiyi piyasalar önceden satın almış durumda.
FED in 14/12/10 da açıklayacağı (http://www.fxstreet.com/fundamental/economic-calendar/) faiz hadleri konusunda global ekonomide bir dalgalanma yaşanabilir. Para politikası aracı ile baskı altında tuttuğu faiz hadlerini tekrar düşürmek isterse ABD borsalarından ani para çıkışı olacak gibi görünüyor.

14/12/2010 günü için borsa ve döviz hareketlerinde beklentilerim:

FED tüketimi daha da canlandırmak için faizleri düşürür, hedge fonlar ABD borsalarındaki kağıtları satar ve yine daha yüksek faizli gelişmekte olan ülke borsalarına yönelir. Türkiye' ye dolar girişi olur, dolar/tl paritesi azalır, tl değer kazanır, İMKB yükselir. Şu anda halen çok değerli ve şişkin olan borsadan yeni kağıt almayı tavsiye etmiyorum.
---------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler tarafımdan bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, tarafımdan güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumlu değilim.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış