FED faizleri değiştirmedi!

Kendi senaryoma göre FED'in Amerikan ekonomisinde tüketimi arttırmaya daha fazla katkı sağlamak amacıyla faizleri yükselteceğini öngörmüştüm ancak FED' in  %0,25 olan borç alma faizini değiştirmediği bilgisi geldi. Dolayısıyla tahmin ettiğim dolar/tl paritesinde azalma gerçekleşmedi, aksine doların değer kazanmasına doğru bir hareket oldu ki parite 1,51 seviyesinden kapandı. Buradaki ana etken, FED in bugün yaptığı faiz kararı toplantısından sonra piyasadan tahvil alımlarına devam edeceğini söylemesiydi. Bu aksiyonda temel amaclanan, ABD ekonomisine para enjekte edip, bankacılık sektörü aracılığı ile kredileri bununla beraber tüketimi artırmak. Çünkü ABD ekonomisinin büyümesi, herkesin bildiği gibi tüketime dayalı bir büyüme. Buna literatürde "consumption driven economy" diyoruz.
TCMB borç alma faizi %1,25, yani ABD ye göre yüksek ve bu TR para piyasasının halen yatırım için cazip olduğu anlamına geliyor. ABD de olumlu esen hava, aynı zamanda IMKB nin de halen  primli olmasına sebep oluyor. İşte size bugünkü sonuç, İMKB  düne göre 129 puan artarak 66509 değerinden kapandı. 70000 seviyesini tekrar görebilir miyiz derseniz, evet  derim çünkü TR de faizler yüksek ve siyasi istikrar güçlü olduktan sonra borsanın önünde doğal afetler dışında bir engel görmüyorum.
Bugün ABD borsaları artış ile kapandı ve bahsettiğim gibi yıl sonuna kadar da pozitif hava esmeye devam edecek, ta ki FED piyasayı para ile uyuşturmayı bitirene kadar...Kaynak mutlaka bir gün bitecek ve her genişleme dönemini mutlaka bir daralma dönemi izleyecek.
FED' in parasal genişleme politikası çok eleştiriliyor. Ben, kısa dönemde belirgin bir etki görmeyi beklemiyorum ama uzun dönemde büyüme ile birlikte enflasyon bekliyorum. Enflasyon ABD nin canını yakar mı? Yakmaz, çünkü mal ve hizmetleri diğer ülkelere göreceli olarak pahalı hale gelecek ve bu durum ihracat yönünde bir artışa sebep olacak. İhracat'ının artmasını hangi ülke istemez? Bekleyelim ve görelim.
Yarın ABD' de CPI daki değişim açıklanacak. Beklenenden yüksek çıkarsa, ABD ekonomisi'nde bir büyümeye işaret. Düşük veya aynı seviyede çıkarsa, parasal genişleme henüz meyvelerini vermemiş anlamına gelir.
Yeni rakamları bugün açıklanan ve sosyal bir problem olan işsizlik,  ABD' nin canını biraz yaksa da, FED politikası ile büyümeye doğru giden ABD' nin istihdam yaratmada başarılı olacağını düşünüyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış