Petrol fiyatları tekrar 100 doları geçecek!

Bugün fiyatı 91,5 dolardan kapanan bir varil ham petrolün fiyatı önümüzdeki günlerde daha da artacak ve 100 doları geçecek, neden mi, işte sebepler!

1. İran bugün kendini nükleer güç ilan ettiğini açıkladı. Böyle bir durumda hangi ülkenin kayıtsız kalmayacağını biliyoruz?  Ufukta bir askeri müdahale olacağını düşünüyorum. Böyle bir müdahale beklentisinde 2 enstrüman değerlenir. Altın ve Petrol!

2. Avrupa ağır kış koşulları yaşıyor. Çok sert bir kış geçiren ülkede fiyatı yükselen nedir? Sebze,meyve ve Petrol!

3. ABD' de petrol rezervlerinin azaldığı bilgisi geldi, kıtlaşmaya doğru giden bir kaynağın fiyatı yükselir!

Düşündüğüm bu üç neden haricinde, petrol fiyatları spekülatif olarak da dalgalandırılıyor. Fiyat artışının başlaması ile OPEC ülkelerine petrol arzını arttırmaları için baskı yapılıyor. OPEC yeterli miktarda petrol rezervinin olduğu bilgisini veriyor ve bu bilgi piyasaları rahatlatıyor. Şu dakikaya kadar böyle bir bilgi gelmediği için petrol fiyatları çıkış trendine devam edecek. Bu durum spekülatörlerin işine yarayacak ve OPEC' den yeterli rezerv olduğu bilgisi gelmeden hemen önce düşük fiyattan aldıkları kontratları yüksek fiyattan satıp düşüş öncesi kar edecekler.

2008 yılı ortasında petrol fiyatları 147 doları görmüştü ve bu durum uzun dönemde "cost push inflation" dediğimiz "maliyet yönlü enflasyon" a sebep oldu. Üreticiler dezavantajlı duruma düşüp, rekabet güçleri azaldı. Diğer taraftan ABD merkezli petrol şirketleri ve en büyük gelir kaynaklarından biri petrol olan Rusya dolar rezervlerini arttırdı.

Petrol fiyatlarının yükselmesi enflasyonist bir etki yaratır ve bu bizim gibi gelişmekte olan ve petrole aşırı bağımlı ülkelerde, enflasyon hedeflemesi yapan merkez bankalarının hedeflerini altüst eder.
TCMB' nin  %5,5 olan 2011 yıl sonu enflasyon hedeflemesi, petrol fiyat artış trendi devam ettiği sürece tutmayacak. Maliyet yönlü bir enflasyonda eliniz kolunuz bağlıdır ve hiç bir para politikası işlemez. Eğer petrol ihracatçısı bir ülke değilseniz bu maliyetlere katlanmak zorundasınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

Türk Hava Yolları ve Maliyetler