Dolar niye yeniden yükseldi temel ve teknik bakalım, Çin'den de Aşı geliyor

Faiz artırımı ile birlikte 8,57’lerden 7,50 seviyesine kadar düşen doların teknik anlamda yönünü yine yukarı görüyorum.  Dün 8,04 seviyesini test etse de bugün 8 üzerinde kalıcı olamadı. Bir yükseliş trendi var ve bu trendin Destek seviyesi 7,84 gözüküyor. Yani dolar bu seviyeyi kırıp ardından haftalık ortalama 7,79’un altına düşmedikçe yukarı yönlü yükseliş trendi devam edecektir. Bu da her dolar düşüşünün bir alım fırsatı olduğunu gösteriyor.


Aslında bu haftaya pozitif başlarız diye düşünülmüştü. Hükümetin yeniden AB ve ABD ‘ye doğru olumlu yönelimlerinin kur açısından pozitif bir etki yaratacağı öngörülüyordu ama olmadı. Kurdaki düşüşü fırsat olarak gören kurumlar, şirketler vs borç ödemesi için dolar aldı, kamu bankaları da açık pozisyonlarını kapatmak için ayrıca dolar alımına yöneldi. Tabi Türk toplumunda halen dolar alma alışkanlığının da devam etmesi kurda yaşanan ana sebepler.

Covid19 kısıtlamaları ekonomik endişeleri artırmaya devam ederken Sağlık Bakanlığı’nın bugün açıkladığı vaka sayısı olayın zaten bildiğimiz gibi ne kadar zor biteceğinin ayrı bir göstergesi. Aşı haberleri devam ediyor ve  aşı için anlaşmalar da yapılmış durumda. Aşı konusundan çok yorum var ve dünya, ilaç devleri Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Novavax, Sanofi /Glaxo smith Klein, Merck, CureVAc, VIR Biotech ve Regeneron’u takip ederken biz ülke olarak kafayı Çin aşısına takmış durumdayız. Tabiki sebep bence yine ekonomik. Çin malı her zamanki gibi ucuz olur ama kalitesi konusunda kesin bir şey söyleyemem. iPhone ‘da Çin’de üretiliyor ve kaliteli. Bize gelecek aşılar ın içinde belki su var nasıl anlayacağız o da ayrı bir durum. Placebo diye bir kavram vardır. İki hasta denek düşünün birine gerçek ilaç olan bir hap diğerine de gerçek olmayan bir hap verirsiniz. İkisi de kendini belli bir süre sonra iyi hisseder. Gerçek olmayan hapı yutan hasta denek’de bu Placebo etksidir. Yani tamamen psikolojik bir iyileşme söz konusudur. Bu Çin aşıları da acaba böyle mi olacak, bekleyelim bakalım.

  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış