Türkiye'de Ekonomi,Siyaset,Turizm ve Terör Üzerine


Türkiye’de işler son zamanlarda iyiye gidiyor(mu) sorusuna cevap verelim.  Ekonomik ve siyasi anlamda değerlendirmek lazım. Yılın ilk çeyreğinde ekonomi %5 büyüdü, işsizlik oranı %11,7 seviyesinde gerçekleşti, yıllık enflasyon %11,87 seviyesinde...Büyüme halinde çift haneli enflasyon normal ancak işsizlik oranının da yüksek seyretmesi yatırımların ne kadar çok düştüğüne bir işaret. Peki yatırımlar neden azalıyor? Birinci sebep yüksek faiz...Faiz’in yüksek olduğu bir ekonomide borçlanma maliyeti artar ve yatırım yapmak isteyenler için demotive edici bir durum oluşur. Şu anda Türkiye’de bir haftalık repo faizi %8, marjinal fonlama oranı %9,25 , geç likidite fonlama faizi %12,25 seviyesinde..Faizlerin düşmesi gerekiyor, diğer taraftan Cari açığın finansmanını da düşünmek gerekiyor. Türkiye’deki sıcak paranın kaynağı yüksek faiz. Bu sebeple faiz çok hassas bir mevzu.. Merkez Bankası’nın faiz kararlarında daha ihtiyatlı olması gerekiyor. ABD tarafında FED’in yaptığı faiz artırımları , AB’de uygulanan düşük faiz politikası da yakından takip edilmeli. Siyasi tarafta da bir istikrarsızlık gözükmüyor, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ilgili referandumdan sonra devam eden süreç de olumlu bir şekilde devam ediyor. Siyasi anlamda bir sıkıntı yok diyebiliriz. Önemli olan ekonomik indikatörlerin sonuçlarının biraz daha iyileştirilmesi.

Yaz devam ediyor, bu sene turizm sektörünün geçtiğimiz seneye göre daha iyi bir sezon geçirmesi beklentisindeyim. Geçen sene yaşanan darbe girişimi sonrasında artan ülke riski malesef turizmcileri olumsuz etkiledi ve ciddi bir gelir kaybı yaşandı. Bu sene özellikle Rusya ve Arap ülkelerinden gelen turistlerin sayısında pozitif yönlü bir yükselişin olması ekonomiye olumlu katkı sağlayacaktır. Turistlerin, bir ülkeye gitmeden önce baktıkları ilk şey güvenliktir. Özellikle metropol şehirlerin güvenliği o ülkenin simgesi olmaktadır. Londra, New York, Berlin ve Paris ne kadar güvenli ise İstanbul da o kadar güvenlidir. Terör dünyanın her yerinde insanlığı tehdit ediyor. Son bir ay içerisinde  Londra’da yaşanan terör olayları hepimizi üzdü. Londra az da olsa turist kaybı yaşadı. Tüm bunları önlemek için terör ile küresel çapta mücadele etmek, öncelikli olarak da terörün finans yollarını kesmek gerekiyor.

Türkiye’de ekonominin lokomotifi olan iki sektör var, birincisi ihracat diğeri ise turizm. Son büyüme rakamında ihracatın etkisi büyük. Haziran ayının da ortasına gelmekle beraber, Ramazan sonrası turizmin daha da canlanacağını düşünüyorum.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış