Piyasa Analizi : Bugün Ekonomide Neler Bekleniyor - 28/06/2017


Hafta içine kayan iki günlük Ramazan Bayramı tatilinden sonra piyasalara yeniden dönüyoruz. Bugün Avrupa ve Amerika’dan açıklanacak global ekonomi verilerine bakarsak, Almanya’dan gelecek olan İthalat fiyat endeksi ile güne başlıyoruz. Alman ekonomisi de diğer ekonomiler gibi üretiminde ithal girdiler kullanıyor, ithal girdi fiyatlarının artması , üretim maliyetlerinin artması anlamına gelir. Beklenen rakama baktığımızda aylık bazda %0,6 ‘lık bir düşüş beklenirken, yıllık ithalat fiyat endeksinin yıllık bazda %4,6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor (Bir önceki sene %6,1). Beklentiyi yorumlarsak, olumlu diyebiliriz. Genel olarak fiyat seviyesinin azalmasına yönelik bir beklenti var.
Avrupa’da tarafında takip edilmesi gereken diğer önemli veriler ise yıllık kredi genişlemesi ve M3 para arzı seviyesi. Bildiğiniz gibi Avrupa Merkez Bankası faizi %0 seviyesinde tutmaya devam ediyor. Amaç, bireylerin ve kurumların kredi almasını kolaylaştırmak ve Euro bölgesi ülkelerinin içerisindeki tüketim seviyesini artırmak. Diğer taraftan M3 para arzı seviyesinin durumu açıklanacak. M3 para arzı dediği, piyasada dolaşan para+ vadesiz ve vadeli mevduatlar + repo + para piyasası fonları ve ihraç edilen menkul kıymetlerin tümünü içeriyor. M3 para arzı ne kadar yüksekse  piyasada o kadar fazla paranın dolaştığı anlamına gelir ve bu durum da tüketimi, diğer taraftan da enflasyonu tetikler. M3 para arzının yıllık bazda %5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor(Bir önceki sene %4,9 seviyesinde gerçekleşmişti), bir bakıma sabit bir durum söz konusu. Avrupa Merkez Bankası para arzında temkinli hareket etmeye devam eder, ekonomiyi canlandırmak için enflasyonu artırırken, kaş yaparken göz çıkarmak istemez.
Amerika tarafından ise bugün dört tane veri takip edilecek. Birincisi bekleyen konut satışları verisi. Yaşanan son krizin mimarı olan konut sektörünün toparlanmasının Amerikan ekonomisinin iyiye gittiğinin bir göstergesi. Ev satışlarının artması olumlu ancak FED’in kademeli faiz artışına yönelik politikası konut sektörü ve krediler için olumsuz. Bekleyen konut satışları verisinin yüksek gelmesi ekonomi ve özellikle ABD doları için pozitif bir algı yaratacak. İkinci ve üçüncü gelecek veriler ise enerji piyasasından. EIA (Energy Information Administration) tarafından açıklanacak olan Gaz ve Petrol stokları, şu anda halen 50 dolar altında seyreden petrol fiyatları için belirleyici olabilir. Her iki emtianın stoklarında da azalma bekleniyor ancak bu düşüş bir öncekine göre daha az. Dördüncü veri ise ABD’de yapılacak 7 yıllık tahvilin hazine ihalesi. Yatırımcılar bir ülkenin tahviline o ülke ekonomisi hakkında olumlu düşündükleri takdirde yatırım yaparlar. Bu ihaleye gelecek olan talep ne kadar yüksek ise, ABD ekonomisi için o kadar olumlu bir durumdan söz edebiliriz.
Herkese iyi günler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

Türk Hava Yolları ve Maliyetler