Hollanda kararını verdi,sırada Fransa var


Hollanda seçimlerinde korkulan olmadı, Başbakan Rutte’nin partisi VVD %20,6 oy aldı, aşırı sağcı Wilders’ ın partisi PVV ise oyların %12,6 sını elde etti.  Bu sonuç olası bir “Nexit” ihtimalini de azalttı. Son bir haftadır Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan krizi iyi yönettiğini düşündüğüm Rutte’nin bu seçimde galip gelmesinin en önemli sebebi, olaylara sakin ve ılımlı yaklaşması idi. Kendisinden herhangi bir tahrik edici söz duymadım ve bunun da oy potansiyelini artırdığını söyleyebilirim. İngiltere’de yapılan halk oylaması sonucunda çıkan Brexit kararının Avrupa’da bir milliyetçilik akımı başlatacağına dair endişeler biraz olsun azaldı ancak önümüzdeki ay Fransa’da yapılacak olan genel seçimlerde aşırı sağcı Marine Le Pen’in seçilme ihtimali Avrupa Birliği’nden bir büyük ülkenin daha kopma ihtimalini artırıyor. Avrupa Birliği son yıllarda bir kırılgan yapıya büründü, olası bir “Frexit” ile daha da kırılgan olacak.

Brexit yasa tasarısı İngiltere’de Lordlar Kamarası tarafından onaylandı, öncesinde Lordlar Kamarası değişiklik yapılması için Parlamento’ya iade etmişti, Parlamento da bir değişiklik yapmadan geri göndermişti. Lordlar Kamarası, talep ettiği değişiklikler olmadan onayladı. Brexit’de 30 milyon seçmen sandık başına gitti ve halkın %51,9’u İngiltere’nin AB’den ayrılması yönünde oy kullandı. AB komisyonu 23 Haziran’da İngiltere halkının verdiği bu karara sıcak bakmıyor ama hazırlıklı.

Hollanda’da şimdilik aşırı sağcılık bir kenara itilirken, Wilders , Rutte’ye karşı çok sert bir muhalefet yapacağını yeniden belirtti. Dünya genelinde başlayan  ve devam eden hatalı göçmen  politikasının sonucu, özellikle siyasetçiler tarafından anlamsız bir populist politikaya dönüştürülerek menfaat sağlanmaya çalışılıyor.

Fransa, Fransız İhtilalinin başladığı ve özgür düşüncenin dünyaya yayıldığı yer olarak bilinir. Bu sebepten dolayı Fransız halkının Avrupa’nın geleceği hakkında alacağı karar önemli olacak. En güçlü aday olan Marine Le Pen, bir avukat ve 16 Ocak 2011’den beri Ulusal Cephe Partisi’nin lideri. Aşırı sağcı ve Ulusal Cephe Partisi’nin kurucusu olan Jean-Marie Le Pen’in kızı. 21-22 Nisan 2012 ve 5-6 Mayıs 2012’de iki tur süren Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların %17,92 unu alarak 3. Parti oldu. Yapılan seçimde  %28,63 oy alan Sosyalist Parti’den François Hollande birinci olurken, Halk Hareketi için Birlik partisinden Nicolas Sarkozy %27,18 ile ikinci olmuştu.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış