FED'in faiz artıracak olması ile bilmemiz gerekenler

Doğu yakasındaki kötü hava koşulları FED’in iki gündür süren faiz kararı toplantısına engel olamadı. Bugün FED’in faiz kararı bekleniyor ve bir artırım gerçekleşirse Aralık ayından itibaren olan ikinci artış olacak. Bu artış da, FED’in faiz oranını bu sene daha hızlı artıracağına yönelik bir gösterge olacak. Euler Hermes isimli sigorta şirketinin ekonomisti olan Dan North, şu anki zamanın da faiz artırmak için en iyi zaman olduğu görüşünde. Peki FED’in faiz artıracak olması ile bilmemiz gerekenler nedir? 4 maddede açıklayayım.

1.Faiz artırımı sağlıklı bir ekonomiyi ifade eder.

Amerika, sağlıklı bir şekilde yeni istihdam yaratmaya devam ediyor. İşsizlik azalmaya ve ücret artışları da hızlanmaya başladı. Görülen bu pozitif trend, FED’in faiz artırım politikasında daha net kararlar vermesini sağlıyor. FED, 2008 yılında konut piyasasını canlandırmak için faiz oranını %0 seviyesine indirmişti. Şu anda Amerika bir kriz durumunda değil ve bu durum da FED’in 2015 ve 2016 yıllarında birer kere faiz artırmasını sağladı. 2017 yılı için FED, 3 kere faiz artışı öngörüyor. Faiz hadleri tarihsel ortalamaya göre halen çok düşük.

2.Her şey noktalar ile ilgili

Birçok yatırımcı bugün bir faiz artırımı bekliyor. Gelecek senelerde FED’in nasıl bir faiz politkası belirleyeceğine dair FED liderlerinin düşüncelerini yansıtan noktalar grafiğinin görüntüsü bu projeksiyon için önemli. Aralık ayında bir nokta grafiği gelmişti, yenisi bugün yayınlanacak. Bu grafik analiz edilip faiz artırım senaryosu tahmin edilebilir.

3. Yellen , Trump’ın planlarını geri itecek

FED başkanı , Janet Yellen, bugün bir basın toplantısı düzenleyecek. Kriz sonrasında Wall Street’deki bankaların riskli hareketlerini engellemek için Dodd-Frank kanunu çıkarılmıştı. Trump yönetimi bu kanunun gereksiz bir bürokrasi yarattığı görüşünde ve kaldırılmasını istiyor. Janet Yellen’ın yapacağı basın toplantısında bu konu ile ilgili soru gelmesi muhtmel. Janet Yellen, Trump’ın Dodd-Frank kanununun yürürlükten kalması için yaptığı baskılara karşı durmuştu.

4. Yellen için sonun başlangıcı olabilir

Yellen’ın süresi Ocak ayında ve FED’in 2 numarası Stanley Fisher’ın da süresi Haziran 2018’de doluyor. Yeni atamaları Trump yapacak ve FED yönetimini şekillendirmeye önümüzdeki aylarda başlayabilir. Yellen’ın çalışma arkadaşları onunla 2009 krizinden itibaren beraber.  Diğer taraftan Trump’ın hazine sekreteri Steven Mnuchin, Trump ve FED arasındaki iletişimin tonunu biraz daha yumuşattı ama yine de Trump’ın Yellen’ı yeniden atayıp atamayacağı belli değil.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış