Paritede artık yön belli - 18/08/2015

Tamamen fiyasko ile sonuçlanan koalisyon çalışmaları, pariteyi yine tarihi zirveye taşıdı ve bugün 2,87226 seviyesini gördük.  Baştan erken seçime odaklanmış bir düşünce yapısı ile koalisyon kurulamayacağı belliydi. Bu durum Türkiye'nin siyasi riskinin daha da artmasına neden oldu. Yapılacak olan erken seçimdeki sonuç şu anki durumdan farklı olmayabilir, ve paritenin yükselişi artık Merkez Bankası'nın ciddi müdahale edeceği bir duruma gelebilir.
Bugün  Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklanacak ve %7,50 olan gösterge faiz oranında bir değişikliğe gitmesi muhtemel olabilir. Çünkü kurdaki her artış, maliyet yönlü enflasyon tarafında olumsuzluğa yol açacaktır. Her zaman söylediğimiz gibi Merkez Bankası'nın amacı ülkede fiyat istikrarını sağlamaktır. Merkez Bankası da bu amacı gerçekleştirmek için faiz silahına yönelebilir. 25 baz puanlık bir artış(tahminim) gerçekleştirip kurun hareketini görmek isteyebilir. 
Merkez Bankası'nın, FED' in faiz artırım sürecine ne kadar düşük bir faiz oranı ile gireceği gerçekten önemli. Ülkedeki sıcak paranın çıkışını dizginlemek için bu strateji şart. Ancak Çin ekonomisinde gerçekleşen Yuan devaluasyonu  FED' in Eylül ayında beklenen faiz artırımını ertelemesine neden olacak. Bu durum da, Merkez Bankası'nın, önünde halen zaman olduğunu düşünerek bugün bir faiz artışına gitmesine neden olabilir.
Paritenin genel seviyelerine bakarsak ciddi yükselen bir trend söz konusu. 2,86152 düzeyi önemli bir direnç seviyemdi ve geçildi. Şimdiki hedef 2,87555 ve 2,89060.
Olası bir faiz artırımda, faiz artırım düzeyine göre parite yeniden 2,86152 ,sonrasında da 2,84819 seviyelerine gelebilir. 
Sonuç: Merkez Bankası'ndan bir faiz artırım gelebilir. Parite kısa süreli de olsa aşağı yönlü bir hareket sergiler.Paritede düşüşlerin alım fırsatı olduğunu düşünüyorum.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış