Gündem FED spekülasyonu ve Petrol

Son günlerin trend konusu yeniden ABD Merkez Bankası FED’in Eylül ayında faizi artırıp artırmayacağı ve fiyatı artık 50 doların altında seyretmeye devam eden petrol fiyatı. Bugün gelecek ABD Tarım Dışı İstihdam verisi, FED’ in faiz artırım kararında yine belirleyici olacak. Tam İstihdam seviyesine ulaşmayı bekleyen FED, bugünkü veri sonrasında Eylül ayındaki stratejisini belirleyecek. Bu konudaki genel görüşüm FED’in faiz artırımı konusunda spekülasyon yapmaya devam edeceği yönünde. FED üzerinde risk fonları tarafından ciddi bir baskı olduğunu düşünüyorum. Elinde ciddi miktarda tahvil portföyü bulunduran risk fonlarının, bir faiz artışı sonucunda tahvil değerlerinin düşeceği beklentisi, FED üzerindeki baskının ana nedeni. Bu fonlar ellerindeki tahvilleri tamamen başkalarına satmadan bir faiz artırımı ile karşılaşmak istemiyor. Ben Eylül ayında bir faiz artırımı beklemiyorum.
Petrol fiyatları da Küresel petrol arzının tavan yapacağı beklentisi ise düşmeye devam ediyor.  Hâlihazırda OPEC’in petrol üretimini kısmaması ve İran’a uygulanan ambargoların kalkacağı haberi, petrol fiyatını aşağı yönlü baskılayan temel etken olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. İran petrol üretimini artıracak ve ihraç edecek dolayısıyla küresel petrol arzındaki artış daha hızlı olacak. Bu durum ise petrol spekülatörleri, tarafından ciddi bir şekilde fiyatlanmaya devam ediyor.

Diğer taraftan, ABD’nin faiz artırım senaryosu ile güçlenmeye devam eden ABD doları, çoğu emtiada olduğu gibi petrolde de alım gücünü azalttığından, petrol talebini aşağıya çekmeye devam ediyor. Petrol fiyatında yakında zamanda bir artış beklemiyorum.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış