Merkez Bankası' nın Faiz Kararı - 18/08/2015

Merkez Bankası bugün politika faizinde değişikliğe gitmeyerek beni şaşırttı. Kendilerinden, bir önceki yazımda da ifade ettiğim gibi bir faiz artırımı bekliyordum. Eleştirmek istemiyorum ancak bugünkü kararda bir faiz artırım kararı gelse idi en azından dolar kurunun faize olan duyarlılığı test edilmiş olacaktı. Artan dolar kurunun baş aktörü yine önceden de ifade ettiğim gibi ne FED ne de başka bir şey, tek sebep siyasi risk. Bu risk, erken seçimin öngörüldüğü Kasım ayına kadar devam edecek. Şimdiden de parite için ciddi felaket senaryoları üretilmeye başlandı. Hükümet tarafından gelen "bu kur seviyesi rekabetçidir bu kur seviyesi değildir" açıklamalarını da yersiz bulmak ile beraber, yüksek kurun sert enflasyon etkisinin büyük olacağını düşünüyorum. İthal girdilere etki edecek olan kur geçişkenliği, maliyet yönlü enflasyonu tetikleyecek. Bu durum da Merkez Bankası'nın yeniden faiz silahını kullanmasına neden olacak.
Parite aldı başını gidiyor diye düşünmeyin çünkü ortada bir FED belirsizliği var. FED faiz artırımını geciktirdiği kadar geciktirecek çünkü portföyünde yüksek miktarda devlet tahvili olan risk fonları buna müsaade etmiyor. Faiz artınca ellerindeki devlet tahvillerinin değerinin de düşeceği gayet açık. Bu yüzden risk fonları bu tahvilleri portföylerinden çıkarmadıkça bir faiz artırımını uygun görmeyecekler.
Türkiyede'de siyasi risk hiçbir zaman bitmez ve sürekli gündemde kalacak. Sadece dönemsel yumuşamalar göreceğiz. Böylece dolar kurunda da TL lehine gelişmeler olabilir ancak kısa dönemde bu pek mümkün değil. Seçim sonucunun aynı olması ve hükümet kurulamaması durumunda Merkez Bankasının önce kuru sonra da enflasyonu kontrol altına almak için uygulayacağı stratejiyi şimdiden merak ediyorum.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış