ABD Ekonomisinde Tedirginlik Devam Ediyor - 06/04/2015

Geçtiğimiz Cuma günü ABD ekonomisinden açıklanan Tarım Dışı İstihdam Verisi'nin beklentilerin altında 126,000 olarak gerçekleşmesi ve işsizlik oranının %5,5 seviyesinde sabit kalması ABD ekonomisindeki istihdam yaratma endişelerinin yeniden alevlenmesine neden oldu. Ücretlerde bir artış olamamasının da olumsuz etkilemeye devam ettiği tüketim harcamaları ile büyümeyi canlandıramayacağını anlayan ABD başkanı Obama, kongre ile beraber çalışarak devlet harcamaları ve yatırımlar ile ekonomiyi büyütmeyi amaçlıyor. Altyapı yatırımları ile istihdam yaratmayı düşünen ABD ekonomi kurmayları, son açıklanan istihdam raporu ile ters köşe olmuşa benziyor. Haziran ayında beklenen faiz artışı bu sebepten dolayı gecikebilir ve Nisan - Mayıs aylarına ait İstihdam raporları da daha kritik hale geldi.
Diğer yandan Kalifornia'da devam eden kuraklık endişeleri ile hükümet yeni önlemler alıyor ancak konut piyasası da ciddi risk altında.Yeterli su kaynakları olmadan yeni konut inşası çok zor hale geleceği için, yeni ev satışları ve konut başlangıçları verisinde önümüzdeki aylarda ciddi düşüş yaşanabilir. FED' in İstihdam piyasasının yanında Konut piyasası verilerini de göz önünde tutması gerekiyor.Ancak FED' in faiz artışı, mortgage oranlarını tüketicilerin aleyhine etkileyeceğinden dolayı, işler daha da zorlaşabilir. Enflasyonun kontrolsüz bir şekilde yükselmesini önlemek için gerçekleştirilecek faiz artışı yukarıda bahsettiğim yatırım ile büyüme fikri için de olumsuz bir durum arz ediyor.
Para, dünyada nerede iyi bir şekilde ağırlanıyorsa oraya gider. Diğer bir değişle, hangi ülkede güçlü bir ekonomi ve yüksek faiz var ise orada bulunmak ister. FED' in faiz artışı dünya üzerindeki tüm para akımlarının ABD'ye yönelmesi beklentisini oluşturdu. Ancak güçlü bir ABD doları, ABD ekonomisine yarardan çok zarar verebilir. ABD'de şirketler satışlarının en az %25 ini yurt dışında gerçekleştiriyor. Güçlü dolar, satılan mal ve hizmetlerin fiyatını artıracağından dolayı, ihracat kaleminde ciddi bir azalmaya neden olabilir. Şirketlerin büyük bir bölümü de Dolar'ın güçlü seyrinin şirket hedeflerini olumsuz etkileyeceğini teyit ediyor. Bu sebepten dolayı yatırımcılar da yurtdışı ile fazla işi olmayan şirketlerin işlem gördüğü Russell 2000 endeksine hücum ettiler ve endeks sene başından beri %4,2 yükseldi.
ABD' nin ekonomik toparlanma ile ilgili işi halen zor ve olumlu havanın estiğini henüz söyleyemem. FED' in kelime oyunları ile yönetilmesi anlamsız olan ABD ekonomisinde yaşatılan spekülasyonlar, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülke piyasalarını ve ekonomilerini olumsuz etkilemeye devam edecek.
-------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.


--------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış