TCMB Politika Faizini İndirmesi Büyümeye Olumlu Yansıyacak Mı?- 20/01/2015

 
 
TCMB, Para Politikası Kurulu kararını bugün açıkladı ve politika faizini 50 baz puan indirdi. Politika faizi olan bir haftalık repo ihale faiz oranı %8,25 seviyesinden %7,75 seviyesine çekildi. Faiz indirimi için uygun bir fırsat olduğunu gördüğüm şu anki konjonktürde TCMB' nin doğru bir karar aldığını düşünüyorum. %1,7 seviyesindeki yıllık büyüme oranı ve önümüzdeki aylarda %6 seviyesine gerilemesi beklenen enflasyon oranı senaryosunda düşük bir politika faizinin uygulanmasının mantıklı bir strateji olduğu söylenebilir. Ancak düşürülen faiz oranının büyümeye ne kadar katkıda bulunacağı halen çok ciddi bir merak konusu. Önümüzdeki süreçte kredi hacmindeki büyümenin yatırımlara katkısı bu açıdan takip edilmeli. Büyüme içerisindeki tüketim kaleminin  de gelişimi yakından izlenmeli. Kırılgan beşli ekonomilerinden olan Türkiye şu anki politika faizi ile Hindistan ve Endonezya ile aynı politika faizi seviyesine geldi. Türkiye'de yıllık enflasyon %8,17 ve politika faizi %7,75 seviyesinde iken reel faiz "negatif" anlamına geliyor. Bu durum da tasarruf yapma imkanını zayıflatıp, tüketime yönelik bir eğilim başlatıyor. Şu an Türkiye ekonomisinde %7,75 faiz oranı ile tasarruf yapmak mümkün değil ve bunun da yatırımları canlandırıp büyümeyi sağlaması zor gözüküyor. Kriz ekonomisi süren Avrupaya İhracat risk altında olduğundan dolayı, ekonomik büyüme için tüketim ve kamu harcamalarında artış gerçekleşmesi gerekiyor.
Cari Açık finansmanını sağlayan sıcak paranın Amerika Merkez Bankası FED' in faiz artırım süreci sırasında ülkeden çıkışının frenlenmesi amacıyla faiz oranının düşük seviyelerde olması önemli. Önümüzdeki aylarda gelecek olan enflasyon verisinin durumuna göre yeni bir faiz indirimi gelebilir.
 
-------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
--------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış