Piyasa Yorumu - 16/01/2015

Bugün'de Piyasalarda Türbülans Devam Edecek Mi?

İsviçre Merkez Bankası' nın dün yaptığı faiz hamlesinden sonra ciddi dalgalanma yaşayan piyasalar bugün ABD ve Avrupa'dan enflasyon oranlarını fiyatlayacak gibi görünüyor. İsviçre Merkez Bankası (SNB), dün mevduat faiz oranını -% 0,75 seviyesine indirdi. Bu kararın yanı sıra SNB, 2011 yılından beri uyguladığı EURCHF paritesindeki 1,20 taban fiyat uygulamasına da son verdiğini açıkladı. Karar sonrasında Frank EURO karşısında % 17, DOLAR karşısında ise yaklaşık % 24 değer kazandı.
Bugün Türkiye İstatistik Kurumu(TUİK) Aralık ayı TÜFE tahminini açıklayacak. Enflasyonun seyri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın(TCMB) para politikası kararlarında etkili olup, politika faizinde bir indirim ihtimali doğabilir. Dün 2,3314 seviyesini gören USDTRY paritesinde, bugün yukarı yönlü değer kazanma isteği olabilir. İsviçre Merkez Bankası kaynaklı şokların etkisinin BIST'e yansıma ihtimalini düşündüğümüz bugünkü işlem gününde paritede Dolar lehine alışlar gerçekleşebilir.  
Avrupa Bölgesi ve ABD enflasyon oranı verilerinin bugün paritede etkili olacağını düşünüyoruz. Satış isteğinin devam ettiği EURUSD paritesinde 22 Ocakta yapılacak olan Avrupa Merkez Bankası toplantısının fiyatlanmaya devam edilebileceğini ifade edebiliriz. Avrupa Bölgesinde beklenen enflasyon halen negatif ve - %0,2 seviyesinde iken, ABD ekonomisinden de enflasyon hedefi olan %2 seviyesinin altında %0,7' lik bir enflasyon beklendiğini ifade edebiliriz. 

GOLD dün 1266 seviyesini gördükten sonra bugün hafif bir düzeltme görebilir ancak yukarı yönlü gitme isteğinin halen yüksek olduğunu ifade edebiliriz. Bugün ABD enflasyon verisine ek olarak açıklanacak olan Aralık ayı endüstriyel üretim rakamlarının da takip edilmesi uygun olabilir.  

OIL ve OIL.WTI fiyatlarında ise halen küresel petrol arzının ciddi şekilde artışı fiyatlanmaya devam ediyor. Dün "Petrol'de yukarı yönlü dönüş başladı" heyecanı yaşatan ve OPEC kaynaklı primlenmenin yerini yeniden satış isteğine bıraktığını ifade edebiliriz. OPEC, dün 2015 petrol talep tahminini günlük 30 bin varil artırarak 92,3 milyon varile çıkardığını piyasalara duyurmuştu.Petrol fiyatında bugün de spekülatif hareketlerin sürmesini beklediğimizi ifade edebiliriz.
 
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
--------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış