Rusya-Ukrayna-Avrupa-ABD gerilimi ve Türkiye


Putin ile ABD yine "Amiral Battı" oynadı ve oyun ŞİMDİLİK Rusya,' nın savaş gemilerini ve askerlerini geri çağırması ile son buldu gibi...ABD, her zaman olduğu gibi Uluslararası Hukuk' un savunucusu konumunda yine ön sırada yer aldı. Ancak, Ukrayna' daki yönetimin oturmasına kadar geçecek süre riskler ile dolu...Henüz hiçbir şey netleşmiş değil.
S.S.C.B. nin 1991 yılında dağılmasından sonra 15 tane ülke bağımsızlığını ilan etmişti. Bunlardan biri de Ukrayna. Moskova yönetimi' nin Ukrayna toprakları ile olan kan bağı, dünyanın son 1 haftadır yaşadığı gerilimin temel sebebi. Putin, dolaylı da olsa, ABD yönetiminin bu kadar yakın bir müdahale yapmasını istemiyor. Bundan dolayı askeri gücünü gözler önüne bir kez daha sererek, açıkça tehdit etti. Savaş olma olasılığı bence çok düşüktü, çünkü savaşa girmenin her taraf için çok ciddi kayıpları olacaktı.
Her lider gibi Putin de, kendisinin ve halkının çıkarlarını düşünüyor. Ülkede alarm veren enflasyon ile mücadele için Rusya Merkez Bankası' na en sonunda faiz arttırımı için izin verdi ve bu durum rubleye olan güveni arttırmaya başladı. 
Başlayan kriz ile birlikte yine borsalarda kayıplar yaşandı ve savaş durumunun bitmesi ile de yine kazançlar arttı. Bu durumda her zamanki gibi karlı çıkan spekülatörler oldu. Ukrayna para birimi olan Grivna' nın bu kriz sırasında değer kazanması ve Rus Rublesi' nin değer kaybetmesi çok açık bir spekülatif hareket oldu. Savaş'a uğrayacak veya saldırılacak ülkenin parası değer kazanıyor, saldıracak ülkenin parası ise değer kaybediyor.
Türkiye, kendi siyasi kırılganlığı ile meşgul ve bu kriz sırasında Kırım'daki Türkler' in zarar görmemesi için Dışişleri Bakanlığı tarafından bir uyarı gönderdi. Bu açıdan bakarsak durum olumlu ancak 30 Mart' a çok odaklanmış bir siyaset çok ani bir savaş krizinde nasıl hareket eder çok meçhul... Önümüzdeki seçimler, yerel seçimlerden ziyade bir genel seçim havasına büründü ve rekabet çok şiddetlendi. İyi bir ekonomi, iyi bir siyasi istikrar gerektirir. Umarım siyasetçiler daha ılımlı bir şekilde tartışmaya ve siyaset yapmaya yönelirler. Yabancı yatırımcı, yatırım yapmadan önce ilk olarak o ülkede siyasi istikrar olup olmadığına bakar. Kimse parasının batacağı bir ülkeye girmez, dolayısıyla Türkiye' de siyasi istikrar çok önemli.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.

---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

Türk Hava Yolları ve Maliyetler