Rehavete Kapılmayalım...

Türkiye bir yerel seçimi daha atlattı...Aylardır piyasayı diken üstünde tutan seçim stresi dün itibariyle sona erdi. Kişisel beklentim, siyasi istikrar ile birlikte ekonomik istikrarın devam etmesi idi, ancak açıklanan sonuçlar her şeyin yolunda gittiğine veya gideceğine dair sizleri aldatmasın.
Halihazırda dünya ekonomisinde yaşanan daralma, mutlaka Türkiye ekonomisini etkilemeye devam edecek. Bildiğiniz gibi, 2014 büyüme tahmini aşağıya doğru revize edildi. Kur artışından dolayı artan şirket maliyetleri sebebiyle, Merkez Bankası' nın enflasyon hedeflemesi sapma gösterecek. Ekonomik büyümedeki yavaşlama, başta işsizlik olmak üzere birçok sosyal problemi beraberinde getirecek. Ülkeye bir türlü giremeyen doğrudan yatırım ise Cari açık riskinin devam etmesine sebep olacak. Kısaca önümüzde çok parlak bir senaryo yok ancak siyasi belirsizlik biraz da olsun ortadan kalkmış gibi... Ülke olarak, ekonomik ve siyasi anlamda ne kadar iyi olursanız olun, dış dünyadaki gelişmelerden bağımsız hareket etmeniz ve yaşanan ekonomik değişimlerden etkilenmemeniz mümkün değildir. Dışarıya açık olan ekonomilerin en büyük dezavantajı da budur.
2013 yılının baş aktörünün FED olduğunu söylemiştim ve görünüşe bakılırsa 2014' de yine FED' in yılı olacak. Bu sene, Ocak başından beri parasal genişleme konusunda dünyayı tedirgin etmeye devam eden yaklaşımları, piyasalarda belirsizlik yaratmaya devam ediyor. Bunun sebebi, FED ' in, beklenen ekonomik konjonktürü tahmin edememesi. ABD ekonomisine bir hareket gerekiyor ve piyasa para istiyor. FED piyasaya para enjekte edemez ise büyüme azalacak, dolayısıyla işsizlik artacak. Bu durum da ABD başkanı' nın işine gelen bir durum olmayacak.
Dünya ekonomisini yönlendirme konusunda ABD' nin, Çin ve Avrupa Birliği' nden daha büyük bir güce sahip olduğunu biliyorsunuz. Bundan dolayı ABD ' de olacak bir olumlu gelişme, dünya ekonomisini ve Türkiye' yi de olumlu yönde etkileyecektir. Ben, parasal genişlemenin devam etmesinden ve piyasalarda likidite sıkışıklığının biraz da olsun azalmasında yanayım ancak FED' in nasıl bir karar alacağını tam tahmin edemiyorum. FED belirsizlik yarattıkça, piyasalarda spekülatif saldırılar devam edecek. İzlemeye devam edelim...
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.

---------------------------------------------------------------------


Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış