Merkez Bankası’ nın Piyasaya Döviz Satmasındaki Amacı Nedir?

Dolar/TL ve Euro/TL kurunun son günlerde çok fazla yükselmesi hepinizin dikkatini mutlaka çekmiştir. Kurların yüksek olması, yabancı para birimlerinin Türk Lirası karşısında değer kazanması ve ithal edilen ürün ve servislerin fiyatının artması anlamına gelmektedir. Merkez Bankası, hesapladığı hedeften daha yüksek bir kur istemez çünkü yüksek kur başta sanayi olmak üzere birçok iş kolundaki üretim maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Üretim maliyetlerinin artması ise, üreticilerin bu maliyetleri tüketici fiyatlarına yansıtmasına neden olmaktadır. Bu durum da enflasyonu tetiklemektedir.
Merkez Bankası, kurların hedef dışına gösterdiği sapma durumlarında, piyasada Döviz İhalesi düzenleyerek piyasaya döviz satmaktadır. Piyasada bollaşan döviz miktarı, dövizin fiyatını düşürmekte ve kuru aşağıya çekmektedir.
Kur, bir dövizin fiyatıdır.  Dolar/TL kuru dediğimiz zaman, 1 Dolar’ ın, TL cinsinden ne kadar ettiğini anlarız. Aynı durum Euro /TL kuru için de geçerlidir. 1 Euro’ nun, TL cinsinden ne kadar ettiği anlamına gelir. Merkez Bankası’ nın kurları düşürmek amaçlı piyasaya yaptığı döviz satışı , tamamen kurları, yani fiyatları düşürmek amaçlıdır.
Merkez Bankası’ nın temel amacı, ülkede fiyat istikrarını sağlamak, diğer bir değişle enflasyonu kontrol altında tutmaktır. Bundan dolayı Merkez Bankası, döviz kurlarını sürekli gözetim altında tutarak aşırı oynaklığı engellemeye çalışmaktadır. Enflasyon ile mücadelede kullanılan bir araç olan piyasaya döviz satışı, yıllar boyunca kullanılan bir politika olmaya devam edecek.





Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış