ABD' den olumlu veriler gelmeye devam ediyor!

Bugün ABD istihdam rakamları açıklandı ve ABD borsaları bu veriyi olumlu karşılayarak yükseldi. İşsizlik rakamındaki düşüş ABD ekonomisinin toparlanmaya başladığının bir göstergesi olarak algılandı. Toparlanan bir ABD ekonomisi FED'in parasal genişleme politikasının sonunun geleceğine dair bir gösterge. Bu durumda FED piyasadan tahvil alımlarını azaltacak ve piyasaya nakit pompalamaya son verecek. ABD ekonomisinin gidişatının durgunluktan çıkıp büyümeye doğru kayması, ABD' de yapısal ekonomik sorunların da iyileştirilmesini sağlayacak. Gerçekleşmesi yüksek bir olasılık olan bu senaryo spekülatif amaçlı işlem yapan fonları pek memnun etmeyecek. Altın' ın ons fiyatının günden güne erimesi, yatırımcıların Altın' dan çıkıp daha likit kaynaklara yönlendiklerinin bir göstergesi. 
FED uzunca bir süre uyguladığı parasal genişleme ile spekülatörleri çok iyi şımartmış görünüyor. Parasal kaynaklarda sıkıntıya düşmek istemeyen spekülatörler gelişmiş veya gelişmekte olan ülke borsalarında ayırım yapmadan hızlı bir şekilde hisseleri satıp nakit kaynaklara dönüyor. Bu hafta içerisinde risk fonlarının yaptığı en temel hareket ellerindeki yatırımların büyük bir miktarını Dolar para birimine çevirmek oldu. Buradaki öngörü FED' in 18 Aralık günü yapacağı toplantıda şu anda %0.25 olan faiz oranlarını arttıracağı...Artan faiz oranı Dolar' ın diğer para birimlerine göre değerini arttırarak yeniden güçlenmesini sağlayacak ve yüksek ithalatın neden olduğu bütçe açığının iyileştirilmesinde rol oynayacak.
ABD'den gelen haberlerin olumlu olması BIST yatırımcıları için de o kadar olumlu değil çünkü sürekli bir satış baskısı yaşanacak ve endeks destek noktaları kaybedilecek. Yıl sonuna doğru tüm dünya borsalarında ralli dediğimiz, yukarı yönlü hareketler görebiliriz ancak bu hareketler sınırlı ve tedirgin bir şekilde olacak.
FED tüm dünya piyasalarında gerginlik yaratmaya devam edecek, ancak bu durumdan yine faydalanan spekülasyon amaçlı işlem yapanlar olacak. ABD ekonomisinde toplarlanmanın en kısa zamanda olması ve piyasaların tedirginlikten uzaklaşması şu anda en çok istenen gelişme... Tabi spekülatörler buna izin verirse...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış