Yunanistan batıyor(mu)?

Aylardır gündemde olan Yunanistan' ın borç krizi, artık tavan yapmış durumda ve Yunan hükümeti ikinci bir kurtarma planı için başta Almanya olmak üzere diğer AB ülkelerinin ağzına bakıyor. Ülke' nin borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmesi (default) beklenirken, euro/dolar paritesi de büyük bir değer kaybı ile 1.3658 seviyelerine geldi (Ağustos başında 1.40 seviyelerindeydi). Parite' nin değer kaybında AB merkez bankasının euro faizlerini arttırmama kararı da etkili oldu. Bildiğiniz gibi faiz bir paranın fiyatıdır ve o para cinsine talebi arttırır. Euro faizi yükselmez ise yatırımcı o para biriminden çıkar daha yüksek faiz veren para birimine geçer.


AB ekonomisinin lokomotifi olan Almanya, Yunanistan' ın gözünde bir kurtarıcı olarak görülüyor.Bu ihtiyaç da tek taraflı değil...Almanya da Yunanistan' a destek çıkmak zorunda, çünkü çoğu Alman bankası, Yunanistan devlet tahvili' ne yatırım yapmış durumda ve Yunanistan ekonomisi' nde yaşanacak bir çöküş Alman bankaları' na çok ciddi zararlar verecek. Böyle bir durumda Yunanistan' a verdikleri borcu başka piyasalara satmış olan(hedge) Alman bankaları, Yunanistan' dan borcun karşılığı gelmemesi durumunda diğer piyasalar ile zincirleme bir ödeme krizi yaşayacaktır. 

Böyle bir senaryoda, Almanya için , "sıkıyorsa Yunanistan'ı kurtarmasın" diye bir şey söylemeden geçemeyeceğim..

Yunanistan' ın da  euro zone dan çıkartılması gibi bir durumdan söz ediliyor. Bu söz konusu olamaz çünkü AB, kendi itibarını zedelemek istemez. Kömür Çelik Birliği' nden bugüne kadar güç bela oluşturduğu düzenini bozmayı tercih etmeyecektir.

Global ekonomi' de bir türlü istikrar sağlanamıyor...ya da sağlanmak istenmiyor. Spekülatif hareketler tüm uluslararası piyasaları sarmış durumda ve analistlerin tahmin yeteneğini her geçen gün zora sokuyor. Yaz aylarında piyasalar tatil rehavetiyle sakin olurdu, artık hergün yeni bir kriz haberi ile karşı karşıyayız. Umarım her ülkenin mutlu olduğu, gerilimin azaldığı günler bizleri bekliyordur!
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış