"Hellenistik Kriz" geliyor mu?

Senelerdir tarih ve edebiyat kitaplarında Hellenizm' den yani Yunan medeniyetinin, Doğu medeniyeti ile karışmasından ve dünyadaki yayılışından bahsedildi. Ama şu günlerde gerçekleşmesi muhtemel ve "Hellenistik Kriz" diye adlandırdığım finansal krizi insanoğlu uzun süre akıllarından silmeyecek gibi görünüyor...
Kötü senaryolar çizmeyi sevmem ancak gerçekleri ve olmaması imkansız şeyleri göz ardı etmeyeceğim.

S&P, Moody's ve Fitch gibi kredi derecelendirme kuruluşları dört gözle Yunanistan' ın borçlarını ödeyemeyeceğini açıklamasını ve ülkenin reytingini düşürmeyi bekliyorlar. Zaten amaçları, ülke ekonomilerini daha çok spekülatif hale getirmek ve daha derin bir kaos' a sürüklemek.

Yunanistan' ın borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmesi başta Türkiye ve tüm AB ekonomisini etkileyecektir. Almanya, tuttuğu yüksek miktardaki Yunan tahvilinin geri dönüşünü tamamen unutacak ve zincirleme bir krize girecektir. Bu kriz ise doğrudan euro para birimini etkileyecektir. Euro' ya ve AB ye olan güvenin sarsılması sonucunda euro değer kaybedecektir. Euro değer kaybı ise cari açık krizi'ne ramak kalmış bir ekonomi olan Türkiye' de düşünülmesi gereken en kötü senaryodur. İhracatının büyük bir bölümünü AB ye yapan Türkiye, mal ve hizmetlerin nisbi fiyatlarının artması sonucu bir ihracat azalması yaşayacaktır. Cari açığı, az da olsa finanse eden ihracat azalacak ve cari açık krizine karşı Türkiye daha riskli duruma gelecektir.

Piyasalara ısınmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu durumdan kazançlı çıkan her zaman dile getirdiğim ve dile getirmekten bıkmayacağım spekülatörlerdir. Kendi yarattıkları büyük montanlı işlemler ile dünya piyasalarını altüst ederken, ceplerine para doldurmaya devam ediyorlar. Dünya ekonomisinin 5 yıl, 10 yıl hatta 1000 yıl sonrası bu spekülatörler tarafından planlanmış durumda. Her  sene hangi ülkede kriz çıkaracaklarına şimdiden karar vermiş durumdalar. Yaşadığımız 2001 krizi ise bize düşen piyango olarak tarihe geçti hatırlarsanız...
Ne kadar temel veya teknik analiz yaparsak yapalım, hiç birimiz spekülasyonun önüne geçemeyiz ve tahmin yetilerimizi etkin bir şekilde kullanamayız. Dünyayı yönlendiren birileri var ve inanın bu birileri hepimizden çok daha zeki!
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış