S&P Notumuzu Arttırdı, Teşekkürler!

Bütün yatırım çevrelerinin beklediği not arttırımı Eylül ayında geldi ve Türkiye' nin yerel para cinsinden kredi notu BB+ dan BBB- ye yükseltildi. BBB- seviyesi yatırım eşiği olarak görülüyor ve yatırım yapılamaz düzeyinden önceki son not. Bir sonraki seviye olan BBB+, yatırım yapılabilir seviye olarak görülüyor.
Türkiye' nin yabancı para cinsinden kredi notu ise BB, yani yatırım yapmak riskli ve spekülatif. Ancak S&P, görünümü pozitif tutarak bu notun artacağına dair Türkiye' yi ümitlendiriyor.
Not arttırımı ülkeler için bir tür etiket ve ülkelere olan yatırımın yönünü belirliyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi hem yerel para hem de yabancı para için not veriliyor. Türkiye' ye verilen nota göre yabancı para cinsinden yatırım yapmak riskli...Peki neden ülkeye sürekli sıcak para geliyor? Sıcak para neden yüksek faizi kovalıyor? Ülkeye gelen, indirek yatırımların cinsi Türk lirası mı yoksa yabancı para mı? Kısaca S&P nin yabancı para cinsinden kredi notunu sabit tutmasını hedge fonlar pek umursamıyor gibiler...Bir ülkede sıcak para, ya hisse senedine ya da mevduata yatırım yapar. Hisse senedinden al-sat yaparak kazanır, mevduattan ise faiz ile kazanır.
S&P nin notları verirken birçok kriteri göz önüne aldığını biliyoruz ancak notlama yaparken "spekülasyon" yaratma amacından biraz da olsun uzaklaşmıyor. ABD' nin notunu tarihinde ilk kez düşürdüler ve ülkeler arasında ayırım yapmadıklarını göstermeye çalıştılar. Çok güzel bir göz boyama...Peki Kredi derecelendirme kuruluşlarını kim denetliyor? Onları kim değerlendiriyor? Kimse bu sorunun cevabını veremiyor...

----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış