İKEA Fransa'nın yaptıkları İKEA algınızı değiştirebilir

 

 

Herkese yeniden merhaba,şu günlerde dolar, borsa , merkez bankası, faiz sarmalından kurtulup biraz dış basındaki şirket haberlerine bakmak ve theguardian.com gazetesinde ilgimi çeken bir haberin çevirisini burada paylaşmak istiyorum.

İkea Fransa, çalışanlar üzerine casusluk yaptığı suçlamaları ile mahkemelik oldu. Sadece çalışanlar değil, iş başvurusu yapanların da özel dedektifler ve polis memurları ile izlendiğine dair suçlamalar bulunuyor. Fransa'nın Versay şehrindeki mahkeme tarafından yargılanan şirket ve eski yöneticileri hapis cezası ile yüzleşebilir. Le Conard Enchalne ve Medipart ismindeki araştırma yayınları 2012 yılında gözetleme yapıldığını ortaya çıkarttı ve hakimler durumu incelemeye başladı. Savcılık, İkea Fransa'nın bir casusluk sistemi kurup yüzlerce çalışanın, adli sicil kayıtları dahil özel hayatları hakkında bilgi topladığını söylüyor. Bu olay ifşa edildikten sonra şirket 4 üst düzey yöneticisini kovdu ama 10.000 kişiye istihdam sağlayan şirketin 3,75 milyon euro ceza ile karşı karşıya kalmasına engel olamadı. Mağaza müdürlerinin ve eski CEO Stefan Vanoverbeke' nin de olduğu 15 üst düzey yönetici mahkemede ifade verdi ancak daha sonrasında dışarıda bekleyen gazetecilere herhangi bir yorum yapmak istemediler. Bu olay ile ilgili ayrıca 4 polis memuru da gizli bilgi paylaşmalarından dolayı suçlamalar ile karşı karşıya. Suçlamalar ise kişisel bilgilerin yasadışı yollar ile toplanması ve yasadışı yollar ile toplanan bilgilerin alınarak profesyonel gizliliğin ihlal edilmesini içeriyor. Tüm bu suçlamalar sonrasında 10 yıl hapis cezası gelebilir.

Mahkeme, İkea'nın bu tarz uygulamalarını 2009 ve 2012 yılları arasında inceliyor ama savcılık bu tarihlerden önce de bu olayın var olduğunu söylüyor. Bütün bunların başında İkea Fransa Risk Yönetimi Eski Direktörü Jean Francois Paris'in bulunduğu ve Paris'in özel dedektiflere liste göndererek bu işi yürüttüğü savcılar tarafından belirtiliyor.  Bu özel dedektiflere ayrıca 600.000 euro tutarında fatura kesilmiş. Paris, şirketteki diğer çalışanlara model oluşturacak birinin nasıl protestocu olduğunu merak etmiş ve ondaki bu değişikliğin sebebini öğrenmek istemiş. Diğer bir örnek ise, bir çalışanın nasıl yeni bir model BMW kullandığını sorgulamış. Tüm bunlar Eirpace isimli gözlem yapan şirketin patronu Jean Pierre Fources'e giden epostalarda açıkça görülüyor. Paris daha sonra Jean Pierre Fources'den bilgiyi söz konusu 4 polis memuru vasıtası ile alıyor. Savcılık ayrıca İkea'nın polise bir belge vererek bir çalışandan resmi yollar ile kurtulmak istediğini de tespit ediyor.

Şirketin avukatı Emmanuel Decoud bu davanın şirketin organizasyonel zayıflığını ortaya çıkardığını, şirketin yenilenmiş bir işe alma prosedürü içeren bir aksiyon planı yürürlüğe koyduğunu söylüyor. Ancak mahkeme kararı ne olursa olsun, şirket saygınlığını kaybederek çoktan sert bir şekilde cezalandırıldı. 

1943 yılında kurulan İsveç Uluslararası İkea'nın montaja hazır mobilyaları ve aksesuarları dünya çapında 400 mağazada satılıyor.

Haberin İngilizce orijinali için tıklayın

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

Türk Hava Yolları ve Maliyetler