Turkcell, Temettü Dağıtmıyor, Ortaklık Savaşı Devam Ediyor

29 Mart tarihinde gerçekleşen Turkcell Genel Kurulu’nda kâr dağıtım kararı onaylanmadı. Turkcell, 2015 yılında 1,2 milyar TL net dağıtılabilir kâr elde etti. Bu kârın toplantıda 3 taksitte dağıtılması teklif edildi ancak onaylanmadı. Geçtiğimiz yıl Turkcell, 3,9 milyar TL kâr payı dağıtmıştı.

Genel kurul’da görüşülen diğer konu ise Rus Alfa Telekom’un, Ziraat Bankası ve Çukurova Grubu’nda bulunan yüzde 13,7 Turkcell hissesinin geri alımı idi. Ancak bu hisse geri alımı da hissedarlar tarafından onaylanmadı. 

Turkcell’de devam eden ortaklık ve hissedarlar savaşının İngiliz Tahkim Mahkemesi’nin vereceği karar ile netleşmesi bekleniyor. Bu süre 6 haftayı bulabilir ve mahkemenin Çukurova lehine bir karar vermesi muhtemel görünüyor.

Çukurova Grubu’nun Ziraat Bankası ile bağlantısını hatırlarsak, Çukurova , Alfa Grubun’da rehinli olan Turkcell hisselerinin geri alımı için 2014 yılında Ziraat Bankası ile kredi sözleşmesi imzalamıştı ve Alfa Grubu’na olan 1,604 milyar dolarlık borcunu ödemişti. Bu kredi karşılığında söz konusu yüzde 13,7 lik pay ise Ziraat Bankası’na teminat olarak verilmişti.  Çukurova Grubu, şirketin kontrolünü yeniden almak için Alfa’ya teklif yapmış, ancak Alfa bunu reddetmişti ve 2014 sonunda Londra Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde hukuki bir süreç başlatmıştı.

Turkcell’in ortaklık yapısına baktığımızda Turkcell Holding %51 , Sonera Holding %14,02 orana sahip. Halka açık kısım ise  %34,93 seviyesinde.

Turkcell Holding’in ise %52,9 ‘u Çukurova Telekom Holding’e , %47,1 Sonera Holding’e ait.

Çukurova Telekom Holding’in ise %51’i Çukurova Holding’e , %49’u da Rus Alfa Grubu’na ait.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış