ABD' nin durgunluğa gireceğine dair endişeler neden artıyor?

Dolar'ın değeri, piyasaların FED'in 2016 yılında faiz artışı yapmayacağı konusunda emin olması ile birlikte düşmeye devam ediyor. Bu durum da ABD ekonomisinin bir durgunluğa gideceği ihtimalini yeniden artırıyor.
Aracı kurumlar ve yatırım bankaları bir durgunluk olasılığının varlığını önceden tahmin edebilmek için araştırmalarını sürdürüyor. ABD ekonomisindeki bir durgunluğun anlamı, herkesin de tahmin edebileceği gibi küresel bir ekonomik kaos olacaktır. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre ise durgunluk riskinin düşük olduğu ancak bu riskin artmaya devam ettiği gözlemleniyor. En büyük endişe ise endüstriyel üretim ve imalat sanayi'den gelen rakamlarda gözlemleniyor. Endüstriyel üretim geçtiğimiz yıl (2015) arka arkaya 10 ay düşüş gösterdi. Bu durum aynı şekilde 1919 yılında gerçekleşmişti ve sonrasında bir durgunluk yaşanmıştı.
Diğer endişe ise, ekonomik büyüme ile güçlü bir korelasyonu olan ve imalat sanayideki satın alma müdürlerine uygulanan ISM anketleri...Birkaç aydır daralmaya işaret eden bu anketler beklentileri olumsuz yönde etkiliyor. ABD, düşük seviyelerdeki ISM verileri ile, diğer ülke ekonomilerine göre zayıf görünüyor ve bu durum da Dolar'ın değerini doğrudan etkiliyor.
İmalat sanayi, ABD ekonomisinde düşük bir orana sahip çünkü servis sektörü ön planda. İmalat dışı endüstriler iyi durumda gözüküyor ancak Ocak ayındaki beklenmeyen sert düşüş, ön planda olan servis sektörünün ABD ekonomisini sırtlayabileceğine ve imalat sanayinin yan etkilerini sınırlandırabileceği konusunda pek inandırıcı olamıyor.
Kredi imkanları ise diğer endişe yaratacak konu olarak göze çarpıyor. Şirketlere verilen kredilerde başlayan sıkılaştırma standartları geçmişte yaşanan durgunlukların sebepleri arasında yer alıyor.
Diğer taraftan, bazı göstergeler ise, ABD ekonomisinin canlandığına dair sinyaller veriyor. İşsizlik başvuruları artsa da, istihdam verisi genel olarak iyiye gidiyor. İstihdam verisi çok önemli çünkü olumsuz yönde bir değişiklik, durgunluk riskinde sert bir artışa neden olabilir. 
Her ne kadar ISM verisinde bir olumsuzluk gözükse de, imalat sanayinin aldığı yeni siparişlerin stoklardan daha hızlı artması, ekonomik aktivitenin canlı olduğunun diğer bir göstergesi.
Michigan Ünversitesi'nin düzenlediği Tüketici Güven Endeksleri'ne bakıldığında da olumlu bir tablo görünüyor. Düşen petrol fiyatları, sıkı kredi politikalarının ve borsalardaki hisse senedi değer kayıplarının yarattığı stresi biraz olsun hafifletiyor ve tüketici tarafında olumlu bir algı yaratıyor. Konut piyasası ise durgunluk konusunda hiçbir şekilde endişe uyandırmıyor. S&P Case Shiller endekslerine göre, ev fiyatları sağlıklı bir talep ile artmaya devam ediyor. Yüksek konut arzının karşılanamayacağı yönünde gelecekte bir belirsizlik şimdilik görünmüyor.
İşsizlik verisi, ABD ekonomisinin durgunluğa girebileceğine dair şu anda en iyi ve en etkin gösterge. Yukarıda da bahsettiğim gibi, Tarım Dışı İstihdam verisinde olumsuz yönde sert bir değişiklik ve işsizlik başvurularının artmaya devam etmesi,ekonomik durgunluğun beklenen riskini artıracak gibi gözüküyor.Tüketici beklentilerindeki bir olumsuz değişim de durgunluk endişelerini yeniden canlandıracak.
Çin ekonomisinden yeniden bir devalüasyon beklentisi ve bu durumun ABD ihracatını olumsuz etkileyeceği beklentisi de, dış şokların, bir ekonomik durgunluk üzerinde risk oluşturacağını gösteriyor.
Sonuç olarak, ABD'de bir ekonomik durgunluk göz ardı edilmeyecek kadar önemli, ve geçtiğimiz son birkaç haftadır endişelerin arttığı çok belirgin. Ama bu kesinlikle bir durgunluk olacak anlamına da gelmiyor.ABD ekonomisinden gelen yeni verileri takip etmeye devam edeceğiz.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış