Ekonomideki Son Gelişmeler - 19/01/2016

2016 yılına hızlı bir başlangıç yapan küresel piyasalarda tansiyon sürüyor. ABD ekonomisi %2 lik enflasyon hedefine ulaşmaya çalışırken, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme politikaları da Mario Draghi eşliğinde devam ediyor.  FED’ in gerçekleştireceği bir sonraki toplantılarda faiz konusunda izleyeceği yol ABD dolarının yönünü belirlemeye devam edecek.Yurtiçi piyasada 3 TL seviyesi üzerinde kalıcı olma isteğini sürdüren paritede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın uygulayacağı para politikaları önem arzetmeye devam edecek. Bugünkü faiz kararına bakacak olursak, %7,50 seviyesindeki politika faiz oranında bir değişiklik beklemiyorum. Parite çok sıkıntılı bir hal almadıkça Merkez Bankası’nın faiz silahını kullanacağını düşünmüyorum. Halihazırda bir sigorta işlevi gören dalgalı kur, küresel piyasalardaki hareketlerden dengeyi bulacaktır.Merkez Bankası’nın bugünkü para politikası toplantısında, faiz koridoru ile ilgili vereceği karara da dikkat etmek gerekiyor. Bankalar, Merkez Bankası’ndan ne kadar ucuza borçlanabilirse kredi maliyetleri de o kadar düşük olacak ve kredi hacmi genişleyecektir. Bu durum bankaların borçlanma maliyetlerini azaltırken enflasyona da olumlu katkı sağlayacaktır.
Enflasyon ve işsizlik hedefi bir türlü tutmuyor ama bu sıkıntıyı küresel olarak değerlendirmek gerekiyor. Dünya ekonomisi enflasyon üretemez iken, Türkiye’de %8 ‘ lik enflasyon olumlu algılanabilir. Ancak bu talep yönlü bir enflasyon değil, maliyet itişli bir enflasyon. Yükselen Dolar kuru, maliyetleri yukarı çekerken, enflasyonu da yukarı yönlü tetikliyor.
İşşizlik tarafında ise kökleşmiş bir %10 seviyesi var. Mevsimsel etkiler ile bu seviyenin altına kısmen inse de kalıcı olamıyor. Büyüme’nin olmadığı bir ekonomide işsizlik oranında bir azalmadan söz etmek kolay olmaz. Türkiye’nin büyümesi lazım, büyümesi için de yeni pazarlar bulması gerekiyor. Rusya ile yaşanan kriz ve Avrupa ekonomisindeki durgunluk sebebiyle daralan pazar sonucunda Türkiye ciddi gelir kaybı yaşamaya devam ediyor. Özellikle turizm sektöründe Rusya sebepli başlayan iş kayıpları Antalya gibi turizm kentlerinin ekonomilerinde ve istihdamında yavaşlamaya neden olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış