Spekülatif "Mali Uçurum" hareketi...

ABD' deki ekonomi kurmayları en sonunda "Mali Uçurum" (Fiscal Cliff) konusunda bir anlaşmaya vardı. 2012'nin son gününe kadar bir anlaşmaya varılıp varılmayacağı bir merak konusu olmakla beraber piyasalarda gerginliğin tavan yapmasına neden olmuştu.
Günlerce gündemi meşgul eden ve tüm global ekonomiyi de doğrudan ilgilendiren bu durum ABD ekonomisi' ne ek vergiler getirecekti ve bir durgunluğa sebep olacaktı. Ancak, ABD ekonomisinin tüketime dayalı bir ekonomi olduğu bilincinde olan ABD' li ekonomistler ve senatodaki parlamenterler bir anlaşmaya varılmasının ABD'nin geleceği için çok önemli olduğunun tekrar farkına varmış olacaklar ki problemin çözümüne sonunda ulaştılar.
Bu senaryoda sizce yine kim avantajlı çıktı? Tabiki, spekülatörler, koruma fonları, paraya yön veren büyük şirketler ve patronlar, yani anlaşmanın olacağını önceden bilenler, borsadaki kağıtlara, piyasalardaki kurlara aylar öncesinden yatırım yapanlar ve şimdi de iştahlarını kabartarak karlarını maksimize edenler... Gelişmekte olan ülke borsalarında ralliler devam ediyor. ABD borsalarında bugün ibre hep artış yönündeydi ve dolar , euro karşısında yine değer kazanmaya başladı.
Dünya sermaye piyasalarında yaratılan kar paylarının büyük bir kaynağı spekülatif işlemler sonucu gerçekleşiyor ve gerçekleşen her bir ekonomik hareket önceden piyasa tarafından fiyatlanmış ve bilinmiş oluyor. Bu süreç yıllarca devam edecek çünkü bir taraf kazanırken diğer tarafın kaybetmesi gerekiyor. Global ekonomi anlamında bu "Sıfır toplam oyun" (Zero Sum Game) ancak ekonomiler daha çok reel piyasalar değil sermaye piyasaları üzerine kurulu...Bu durum da, ülkelerin kırılganlığını arttırıp daha çok spekülasyona neden oluyor. Umarım 2013, ekonomilerin daha reele kaydığı bir sene olur.
-------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış