İMKB 85.000 puan, yani?

Geçtiğimiz cuma günü İMKB 85.000 puan üzerinden kapandı. Bu durum, halen yabancı yatırımcıların Türkiye'yi desteklediklerinin apaçık bir göstergesi. Piyasada bollaşan TL ile birlikte düşüş trendine giren faizler, yatırımlar için gereken kredi maliyetini aşağıya çekmeye başladı. Peki yüksek borsa, düşük kur ve düşük faiz gerçekten istenilen bir senaryo mu?
Bence hayır...çünkü halihazırda varolan bir Cari açık riski var ve Cari açığın finansmanı yılladır sıcak para ile gerçekleşiyor. Siz inanıyor musunuz ki kredi faizleri düşünce reel sektör doğrudan yatırıma gidip Cari açığı hafifletici bir faaliyette bulunacak? Doğrudan yatırım yapmak malesef şu anki ortamda o kadar hızlı ve kolay değil...
Dolar/TL kurunun azalması Türk ihracatı için pozitif bir durum arzetmiyor. Türkiye'nin ihracatının artması için, sunduğu mal ve hizmetlerin dış piyasalara göre ucuz olması gerekiyor.
Diyeceksiniz ki yüksek kur ithalat maliyetlerini arttırıyor. Bunun çözümü de forward ve futures piyasalarda şirketlerin kendilerini kur garantisine alması ile mümkün...
İMKB nin 85.000 - 95.000 hatta 100.000 olması kanımca Türk ekonomisinin gidişatı yönünde zerre kadar bir şey ifade etmiyor. Bu yükseliş sadece yabancıların gelişmekte olan piyasalara güveninin bir göstergesi. Türk ekonomisinin önceden de bahsettiğim gibi 4 temel hedefi var http://www.makroekonomikanaliz.blogspot.com/#!http://makroekonomikanaliz.blogspot.com/2012/08/turk-ekonomisinde-her-sey-gunluk.html:
1.Kaynakların tam olarak istihdamı
2.İstikrarlı ekonomik büyüme
3.Fiyat istikrarının korunması
4.Ödemeler dengesi istikrarının sağlanması
 
Bu 4 temel hedef içerisinde Borsa'nın tavan yapması diye bir şeyden bahsedemeyiz. Umarım 2013 yılının ileriki aylarında yerel ve global ekonomilerde istikrarlı, kaosdan uzak ve spekülasyonun zarar verici boyutlarda olmadığı bir trend yaşanır.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------
 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış