Jp Morgan' dan şok edici 2 milyar dolarlık işlem zararı!

Dünyadaki tüm krizlerin sebebi olarak düşündüğüm türev piyasaları yine bir can daha yaktı. Jp Morgan'ın "Bruno Iksil" isimli trader' ı yaptığı yanlış bir al-sat işlemi ile şirketi 2 milyar dolar zarara uğrattı. Yetkililer zararın 1 milyar dolar daha artabileceğini öngörüyorlar.

Böyle bir hatanın tam olarak nereden ve nasıl kaynaklandığına dair detaylı bir bilgi açıklanmadı ama CEO Jamie Dimon' ın istifası ve bu işe karışan trader grubunun işten çıkarılması ile ilgili sesler giderek yükseliyor.

Bankalar büyüdükçe kendilerini kontrol etmekte zorlanıyor görünüyor. Risk yönetimi konusunda da demek ki halen eksikler mevcut. Ayrıca bir bankanın, FED' in stres testinin geçmesi riskinin düşük olduğu anlamına gelmiyor.

Her şey yolunda giderken trenin raydan çıkması bu olsa gerek... Mükemmel yönetilen, dünyanın ve ABD nin en iyi bankası olan JP Morgan, önümüzdeki çeyreklerde muhtemelen zarar açıklayacak. Ancak 2008 krizini atlatıp, üstüne kar eden ve diğer bir yatırım bankası Bear Stearns ve bireysel bankacı Washington Mutual' i bünyesine katan JP Morgan,bu sorunun üstesinden kesinlikle gelir diye düşününüyorum.

Bankacılık sektöründe, bir şirketin bu kadar zarar etmesi durumunda hemen bir günah keçisi aranır ve bu keçi CEO olur. Ancak böyle bir durumda Jamie Dimon' ın istifası bir çözüm olmayacak...Yapılması gereken, işlemlerde alınan risk miktarını abartmamak ve kontrol noktalarını iyi belirlemek.

Böyle şoklara yatırımcılar malesef beklenilen tepkiyi veriyorlar ve şirket kağıdında satışa geçiyorlar. Yandaki grafik tepkinin ne denli derin olduğunu gösteriyor. 40.50 ve 41.00 dolar seviyesinde olan senet 1 saat içerisinde 38.50 dolar'a düştü...Gelişmeleri bekleyip görelim...




----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış