Türkiye' nin diğer bir kabusu: Petrol fiyatları

A.B.D ve İran arasındaki siyasi gerginlik petrol fiyatlarının 120 dolar'a kadar çıkmasına sebep oldu. Fiyatlar artmaya devam ederse Türkiye' nin yıl sonu enerji faturasının 65 milyar dolar' a çıkacağı bekleniyor. 2010 yılında 75 dolar, 2011 ' de ise 95 dolar olan petrolün varil fiyatındaki artışlar, Türkiye' de önümüzdeki günlerde maliyet yönlü enflasyonu tetikleyecek gibi görünüyor.
Petrol fiyatlarındaki artış, petrol' den üretilen ürünlerin fiyatlarında da bir artışa sebep oluyor. En çok tüketilen Petrol türevi olan Benzin' in litre fiyatı 8 Mart itibariyle 4,43 TL den 4,53 TL ye çıktı. EPDK (Enerji Piyasası Denetleme Kurulu) verilerine göre Benzin' in rafineri çıkış fiyatı 1,08 TL ve geri kalan kısım ise tamamen vergiden oluşuyor. Bu da Türkiye' yi en pahalı benzin kullanan ülkeler arasında ilk sıraya oturtuyor.
Petrol fiyatlarındaki artış sadece Türkiye' yi değil,  diğer ülkeleri de etkiliyor. Almanya' da da durum farklı değil ve tüketiciler fiyatlardaki artışı cüzdanlarında hissediyor. Almanya' da bir depo benzin doldurmak için 90 euro yu gözden çıkarmak gerekiyor
Türk ekonomisinin petrol fiyatlarına müdahale etme gibi bir şansı yok, ancak belli oranda sübvansiyon sağlayabilir ki bu durum hazineye ek maliyet getirecektir. Alternatif enerji kaynaklarının aranması ve geliştirilmesi gerekiyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması, petrol' e olan bağımlılığın azalmasına yardımcı olabilir. Şu anda serbest piyasada dalgalanmaya bırakılan fiyatların, arz ve talep dengesinin yanında birçok siyasi ve ekonomik olayın etkisinde olmaya devam etmesi kesin görünüyor. Olası bir savaş senaryosu ise umarız gerçekleşmez ve gelecek günler bugünkü fiyatları aratmaz.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış