S&P, Fransa' ya acımadı...Türkiye nasıl etkilenir?

S&P (Standard and Poors), Cuma günü Fransa' nın AAA olan kredi notunu AA+ ya indirdi ve piyasalarda yeniden bir şok etkisi yarattı. Geçtiğimiz sene ABD nin de kredi notunu aynı seviyeden indiren S&P, bu konuda ne kadar ciddi olduğunu bir kez daha gösterdi.
S&P, ülke ekonomilerinde bir sorun olduğu zaman öncelikle o ekonomiyi gözlem altında tuttuğunu ve görünümünün durağan veya negatif olduğunu ilan ediyor. Eğer gözlem altındaki ekonomide gidişat kötü yönde ise not indirimi gelebileceği bilgisi veriliyor. Problemler çözülmedikçe ve daha karamsar bir boyut aldığı zaman ise S&P hemen not azaltımına gidiyor.
Bir ülkenin kredi notunun düşürülmesi, o ülkenin artık daha yüksek bir faiz oranından borçlanması anlamına geliyor. Yüksek faiz ile borçlanan ülkede ise maliyetler artar ve enflasyonist bir baskı olur. Fransa artık eski rahatlığı ile borçlanamayacak ve fiyatlar genel düzeyinin artması muhtemel gözüküyor.
S&P, Avrupa' nın lokomotifi olan Almanya' nın da notunu gözlem altında tutuyor. Ancak son açıklamasında bir not azaltımına gitmedi. Şu anda, Avrupa Birliği' nde AAA notuna sahip olan dört tane birlik üyesi kaldı, bunlar , Almanya, Hollanda, Finlandiya, Lüksemburg. AB' nin oluşumu sırasında, para birliğine geçen her ülkeye AAA notu verilmişti, ancak ülkeler başarısız ekonomi politikaları ile bu notları birer birer kaybettiler, tıpkı sınavına çalışmayıp düşük not alan öğrenciler gibi. Yunanistan, İtalya, İspanya, İrlanda, Avusturya, Portekiz, Kıbrıs Rum Kesimi, Malta, Slovakya ve Slovenya, Avrupa Birliği' nin şu anki tembel öğrencileri konumunda...
S&P' nin kararı ile euro/dolar paritesi son 16 ayın en düşük seviyesine geriledi ve 1,2675 seviyesinden kapandı.
Euro' daki değer kaybı ve AB ekonomilerinin borç krizi içerisinden bir türlü çıkamamaları , Türkiye' nin ihracatını olumsuz etkileyecektir. Bu durum da Cari açığın sürdürülememe riskini arttıracaktır. Dış ticaretinin büyük bir bölümünü AB ile gerçekleştiren Türkiye'nin, AB de yaşanacak bir ekonomik durgunluk karşısında önlemini alması ve Avrupa Birliği dışındaki ülkelerle ticaret anlaşmalarını arttırması gerekiyor. İç pazardaki talebi faizleri düşürerek kontrollü olarak arttırması ve fiyat istikrarını koruması gerekiyor.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

Türk Hava Yolları ve Maliyetler