Merkez Bankası’ nın döviz müdahaleleri

Dolar/TL  kurunun 29/12/2011 günü 1.9228 ye dayanması  ve  30/12/2011 tarihinden bu yana  TCMB nin piyasaya doğrudan müdahelesi  dolar kurunun ateşini biraz söndürmüş görünüyor. Bugün 1,88 seviyesinden kapanan piyasada Merkez Bankası , temel amacı olan fiyat istikrarını sağlamayı,  müdahaleye başladığı günden bu yana sattığı yaklaşık 4,5 milyar dolarlık döviz ile gerçekleştirmeye çalışıyor.  Yüksek kur kaynaklı olabilecek bir enflasyonist baskının önüne geçmeye çalışan Merkez Bankası, 1,90 Dolar/TL üzeri bir kuru istemediğinin altını çiziyor. Ancak, Merkez Bankası' nın kurlara yapılan spekülatif saldırıların önüne geçmek için kullandığı dolar rezervleri gün geçtikçe erimeye devam ediyor. Faiz oranlarının da kanımca halen düşük olduğu ekonomide, yabancı parayı ülkeye çekecek cezbedici bir durum malesef gözükmüyor.
Yabancı fonlarının Türkiye' deki Dolar/TL kuruna gerçekleştirdikleri spekülatif saldırılar, Merkez Bankası' nın 2012' de başını daha fazla ağrıtacak gibi görünüyor. Piyasa 1,92 leri gördükten sonra, 1,88 lere düşen kur spekülatörler için alım seviyesi olacak ve kur tekrar yükselecektir. Yükselen kuru dizginlemek isteyen Merkez Bankası yeniden müdahale etmek isteyecek ve rezervlerinden feragat ederek piyasaya döviz satacaktır. Bu durum tahminimce spekülatörlerin Merkez Bankası' nın döviz rezervlerini eritene kadar devam edecek. Bir nevi ekonomiyi içten çökertme durumu ile karşı karşıya kalmadan, Merkez Bankasının faizleri arttırıp sıcak parayı ülkeye çekmesi gerekiyor.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış