Mutsuzluk Ekonomisi

Her geçen gün daha fazla depresif bir hal almaya başlayan Türkiye sosyo ekonomik durumu, içler acısı bir şekilde Türk insanın Türk esnafından, turizmcisinden tiksinip tatil anlayışını değiştirmesi, gelecek belirsizliği, insanların mutsuzluğu, sokaklarda artan kavga dövüş tam bir mutsuzluk ekonomisi içerisinde yaşadığımızın kanıtıdır.

Türk ekonomisinin artık rezil bir hal aldığının göstergelerini yazayım:

1. Tatil ve yemek için dışarıdaki ülkelere gidip, aynı veya daha iyi standartlarda tatil yapılması, yeme, içme ve eğlence hizmetlerinden faydalanılması.

2. Dolar kurunun Merkez Bankası'nın baskılaması ile sürekli aynı fiyat seviyesinde durması buna bağlı Merkez Bankası'nın rezerv kaybı,(Aylardır 32 seviyelerinde olan Dolar kuru saatli bir bomba olarak faizin düşmesini bekliyor) 

3. Piyasa faiz oranına inanılmaz duyarlı bir döviz kuru, Merkez Bankası'nın enflasyonun yavaşladığı yanılsamasına inanması ve faiz oranında bir azaltım hedeflemesi.

4. İnsanların, yarın daha pahalı olacak diye bugünden mal ve hizmetlere aşırı talep göstermesi, fiyatların ciddi şekilde manipüle edilmesi, gerçek fiyat nedir algısının kaybolması.

5.İnsanın temel ihtiyacı olan tatilini ertelemesi veya tatile çıkmaması.

6. 18 yıldır beyaz yakalı bir çalışanın 2024 yılında bir ev satın alacak kadar para biriktirememesi.

7. Bir ürün ya da hizmet alırken ödemesini kredi kartı ile taksitli yapma isteği, nakit para sıkışıklığı.

8. Kiraların artması, kiracı, ev sahibi ilişkilerinin saygısızlık boyutuna kadar ilerlemesi, kiracı suistimallerinin, ev sahibi para açlığının artması.

Bunlar sadece birkaçı ama her şeye rağmen insanlar mutlu gözüküyor, dışarı çıkıyor, harcama yapıyor. Geçtiğimiz 15 Temmuz'u da kapsayan 3 günlük tatilde Sapanca'daki 5 yıldızlı, göl manzaralı otel tam kapasite ile müşterilerini ağırlıyor, bir Türk kahvesinin 50 TL olduğu yerler dolup taşıyor(en basitini söyledim, zincir markaların olduğu yerleri tahmin edin), esnaf asgari ücret artışını bahane ederek fiyatları daha da artırıyor.

Burada en acı şey ise  halkın sadece sosyal medya üzerinden tepki verip bir şeylerin değişeceğine olan yanlış inancı. Türkiye'de bu durum yüzyıllar boyunca da değişmeyecek çünkü bu ülkedeki insanların mayası bu. Atatürk az mı uğraştı modernleştirene kadar...Şu anda da bir o kadar yobazlaşmak için çaba harcayan bir toplum! Maharet son model cep telefonu, araba, ev veya prestijli bir işe sahip olmak değil, önemli olan nitelik gelişimi, kalkınma ve yenilenme.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış