Küresel Ekonomi ve Türkiye’nin Son Durumuna İlişkin Beklentilerim


Ciddi bir ekonomik ve siyasi bunalım ile geçen 2022 yılı sonrasında, 2023'ün Ocak ayını da geriye bırakmaya sayılı günler kala Dünya Siyaseti'ndeki kaos ve Türkiye'de yaklaşan seçimlerin gerginliği artmaya devam ediyor. Rusya Ukrayna arasındaki çatışmalar dünya ekonomisindeki dengeleri bozmayı sürdürürken, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya olan desteklerini devam ettireceklerini beyan etmeleri Rusya'nın Ukrayna toprakları üzerindeki hırsını daha da artırıyor.

Savaş ve çatışmalar devam ettikçe emtialar'ın (petrol, tahıl ürünleri, altın, enerji...) fiyatlarında dalgalanmaların devam edeceğini, petrol fiyatlarını da küresel durgunluk endişelerinin etkilemeyi sürdüreceğine inanıyorum. Özellikle Çin ekonomisinin Covid sonrası yaşadığı 2022 yılı %3'lük büyüme rakamı sonrasında global durgunluk sinyallerinin biraz daha artması mümkün.

Hem Türkiye hem de yurtdışında, yine artan enerji maliyetleri sebebiyle yaşanan enflasyon artışı, insanların satın alma gücünü düşürmeye ve şirketlerin de rekabet avantajlarının daha da azalmasına neden olmaya devam ediyor. 

Enflasyon ile mücadele artan enerji fiyatları ile birlikte çok zor bir süreç, Rusya - Ukrayna arasındaki savaşın uzun bir süre daha devam etmesini bekliyorum. Bu süreç özellikle silah sanayi lobileri için de mutlu edici bir durum olmayı sürdürecek.

ABD Merkez Bankası - FED - 2023 yılı içerisinde faiz artırımlarını yeniden gözden geçirecek, enflasyon verisi burada önemli olmaya devam edecek. Kanımca faiz artışlarında bir yavaşlama olacak çünkü son veriler bir ekonomik yavaşlamayı gösteriyor ki bu da ABD ekonomisi için istenmeyen bir durum.

Türkiye'de seçim gündemi ve bu gündemi yönetmek için partilerin uygulamaya çalıştığı stratejiler ön planda kalmayı sürdürecek. 6'lı masanın yarattığı belirsizlik, son günlerde Cumhurbaşkanı'nın yeniden aday olup olmama durumunun anayasal yorumu gerilimi daha da tırmandırıyor. 14 Mayıs 2023 olarak öngörülen seçim tarihine kadar her an her şey olabilir, ancak bir istikrar sağlanması için öncelikle seçmenin önünü görmesi gerekiyor.

Yurtiçi'nde dolar fiyatının önümüzdeki aylarda siyasi gerginliğin de yükselmesi ile birlikte artacağını öngörmekle beraber buna paralel olarak da gram altın fiyatında da yukarı yönlü hareket bekliyorum. FED'in faiz artışlarına ara vermesi ya da durması halinde altın'ın ons fiyatında yine yukarıya doğru bir yükseliş beklentisindeyim.

Yurtiçi faiz'in Merkez Bankası tarafından düşük tutulmaya devam ettiği durumda enflasyon kontrolünün belirsizliğinin de sürmeye devam edeceğini düşünüyorum.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış