BITCOIN Üzerine - 3

Bugün CME tarafından (Chicago Merchantile Exchange) yapılan açıklama ile, 18 Aralık Pazartesi ilk Bitcoin Vadeli Sözleşmesi ABD Vadeli Borsası’nda işlem görecek. Bu haber Bitcoin için olumlu olmakla birlikte, Bitcoin’in daha yasal bir statüye sahip olmasını sağlıyor. CME, dünyanın önde gelen ve birçok türev ürüne sahip olan borsa olarak, finansal piyasalarda yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılıyor. CME’ nin açıklaması CFTC’ nin (Commodities Futures Trading Commission) verdiği izinden sonra geldi. Bu haber sonrasında Bitcoin %6 daha fazla değerlenerek 10,539 dolar seviyesinden işlem gördü. Bitcoin geçtiğimiz Çarşamba günü de (29.11.2017) 11,377 dolar seviyesini görerek rekor kırmış ve sonrasında kar satışları ile %20 ‘lik bir düşüş yaşayıp 9,021 dolar seviyesini görmüştü. CME’nin açıklaması sonrasında yaşanan artış, Çarşamba günü yaşanan değer kaybını da telafi etmişe benziyor. Bitcoin vadeli sözleşmelerinin işlem görmeye başlaması, diğer bir türev ürün olan Bitcoin ETF’lerinin(Exchange Traded Fund) de piyasaya çıkmasını sağlayacak.  CME’nin yaptığı orijinal açıklamayı buradan okuyabilirsiniz http://www.cmegroup.com/media-room/press-releases/2017/12/01/cme_group_self-certifiesbitcoinfuturestolaunchdec18.html
Diğer taraftan, NASDAQ da 2018’in ikinci çeyreğinde Bitcoin vadelilerini işleme açmayı düşünürken, Bitcoin fiyatını dünyadaki 50 adet Bitcoin kaynağına dayandıracak. Kripto para piyasasında Bitcoin’in aslında bir balon olduğunu düşünenler için bu haberler büyük hayal kırıklığı ama yine de risklerin göz ardı edilmemesi için uyarılar artmaya devam ediyor. Dünyada kripto paralar üzerine olumsuz görüş sergileyen ülkelere Cezayir ve Kenya ‘ da girdi. Cezayir Kongresi, aldığı karar ile kripto paraların alım ve satımını yasaklama sürecini başlattı. Kenya Merkez Bankası ise tamamen yasakladı. Bir taraftan kripto paralara 300 milyar dolar değerleme yapılırken, bu rakam Goldman Sachs, Starbucks ve General Motors’a yapılan değerlemeden fazla.  Bu arada Kuzey Kore’deki Pyongyang Üniversitesi’nde de kripto paralar üzerine dersler verilmeye başlandı. Kuzey Kore’ de olması da tabiki kafalara soru işareti doğururken, burasının Blockchain sistemi için yaratılan bir hacker üretme merkezi olduğu konuşuluyor. Başka bir haber ise Rusya’daki en büyük banka olan Sberbank’ın Rusya’daki bütün ekran kartlarını toplaması…Rusya’nın , Bitcoin’i yasaklamasına rağmen, piyasadaki ekran kartlarını satın alması, acaba Kripto para madenciliği mi yapıyor sorusunu doğuruyor.
CME’ nin Bitcoin vadeli sözleşmelerini işleme açması bence finansal piyasalarda tarihi bir olay olarak değerlendirilmeli. Her ne kadar Bitcoin için bir dolandırıcılık deniyorsa, bu dolandırıcılığın Bitcoin’in piyasa değeri olan 160 milyar dolar büyüklüğünde olması ve Bitcoin severlerin her gün katlanarak artması, gerçekten bu kripto paranın artık olumsuz olarak değerlendirilmesinin sorgulanması gereken bir durum.  Bir de Ponzi Oyunu var…Nasıl olacağını pek anlamadan çok para kazanacaklarına inananların, giderek artan sayılarda oyuna katılarak sisteme para akıtmasına ve  akıtılan yeni paralar ile daha önce sisteme katılanlara “yüksek kazanç” ödenmesi…Piyasalarda yaşanan balonlar ve çöküşler üzerine ileriki yazılarımda paylaşımda bulunacağım.



Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış