Son Gelişmeler - 27/07/2016


15 Temmuz’dan itibaren geçirdiğimiz zor günler sonucunda güçlü duruşunu sergileyen Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti, sadece siyasi istikrarı değil ekonomik istikrarın da etkin bir şekilde devam etmesini sağladı. Piyasasın tekrar normale dönmesini takdir etmek gerekiyor ancak uluslararası kredi kuruluşlarının ülke ekonomisinin gidişatını olumsuz yönde etkilemeye yönelik yaptıkları değerlendirmelerin artık bir son bulması gerekiyor. S&P’nin yaptığı değerlendirme tamamen spekülatif olmakla birlikte, ekonomik anlamda ciddi bir atak yapmış olan Türkiye Ekonomisinin önüne taş koymaktan ibaret. Yabancı yatırımcı ne yazık ki bu kuruluşların değerlendirmelerine dikkat ediyor ve yatırımlarını ona göre değerlendiriyor.             Hükümetin ekonomi kurmaylarının ve özellikle Merkez Bankamızın, bu kuruluşlara Türkiye Ekonomisi’nin güçlü ve istikrarlı olduğunu defalarca anlatmasına rağmen, olumsuz notlar üzerine sürekli spekülasyon yapılması tamamen siyasi bir karar olarak göze çarpıyor.
FED, faiz artırım tarihi için bu sefer Aralık ayını seçti. Yani Aralık ayına kadar piyasaları kandırmaya devam edecek. ABD’de bir faiz artışına inanmadığımı sürekli ifade etmekle beraber, şu anda dünya ekonomisinde yaşanan durgunluk sebebiyle bir faiz artışını pek mümkün olarak görmüyorum. Faiz artışının yatırımları caydırıcı etkisi ile dünya ekonomisinde cok ciddi ekonomik durgunluk yaşanabilir.
Türkiye’de şirketlerin karlılıklarına baktığımızda küresel anlamda yaşanan daralma ve özellikle Avrupa Ekonomisindeki sıkıntılara paralel olarak görülen talep daralması, şirketlerin ciro ve gelir kaybı yaşamasına neden oldu. Ancak bu durumun kalıcı olduğunu düşünmemekle beraber, Türk şirketlerinin de Türk ekonomisi kadar güçlü olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki çeyreklerde karlılık oranlarında bir artış olacağı konusunda bir endişem yok.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış