FED ve BREXIT


Piyasalar FED ve Brexit ile dalgalanmaya devam ederken, bugün TSİ ile 21:00’da gerçekleşecek olan FOMC toplantısı ABD doları’nın diğer para birimlerine karşı yönünü tayin etmeye devam edecek. ABD ekonomisinde işler yoluna girmeye başladı derken, ekonominin genelinden gelen olumsuz veriler FED’ in faiz artırım projeksiyonunda yeniden bir belirsizlik yaratıyor. Haziran ayında “garanti” faiz artışı olacak diyen yorumcular bu sefer acaba hangi tarihi kendilerine seçecekler. Yazılarımda uzunca bir süredir FED’in faiz artırımı konusunda ciddi spekülasyona devam edeceği ve faiz artırımının bir hata olacağı yönünde yorumlarımı belirtmiştim. Bu konudaki herhangi bir fikir değişikliğim yok, sebebi de yakın gelecekte ABD ekonomisinde yüksek bir enflasyon riski görmemem. Enflasyonun sebepleri arasında yer alan aşırı tüketim veya girdi maliyet artışları konusunda ABD ekonomisinde gözle görülür bir değişiklik olmayacak gibi. Kişisel gelirin çok ciddi bir şekilde artmadığı ekonomide, kişisel tüketimin de artmasından pek söz edilemez. Halihazırda  48 – 49 dolar seviyelerinde işlem gören petrol’ün de girdi maliyetlerini artırma gibi bir durumu söz konusu değil. Bugün FOMC toplantısına ek olarak TSİ ile saat 16:15 ABD’den Mayıs ayı sanayi ve imalat üretimi rakamları gelecek. Bu verilere göre FED’in faiz artırım senaryosunda yeniden bir spekülasyon yaşanabilir ancak kişisel fikrim uzunca bir süre FED’in faiz konusunda bir değişiklik yapmayacağı yönünde.

Diğer bir konu 23 Haziran’da referandumu beklenen Brexit. Dünyadaki bir çok finansal kurum Brexit senaryolarını oluşturarak kendini riskten korumaya çalışıyor. Buradaki en büyük risk “belirsizlik” riski. İngiltere’nin Brexit sonrası izlyeceği senaryo bilinmiyor ama Avrupa Birliği’nin önemli bir parçası olan bu ülkenin birlikten çıkarken yaratacağı yıkıcı etki göz ardı edilmemeli. Diğer taraftan üzerinde çok konuşulan konu artık abartılmış konudur mantığı ile de düşünürsek, Brexit sonrası çok ciddi hareketlerin olmaması da muhtemel.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış