Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri Üzerine Notlar


Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) enstrümanlarındaki çeşitlilik Baz Yük Elektrik İşlem Sözleşmeleri ile artmaya devam ediyor. Piyasa yapıcılarının baş aktörler olduğu bu piyasada açık pozisyon sayısı piyasaya olan ilginin bir göstergesi niteliğinde. Nasdaq- BIST geçişinin tamamen bitmesi ile de birlikte Elektrik Opsiyonlarının işleme açılması bekleniyor.

2015 yılında Türkiye’de 260 milyar KWh elektrik üretildi. Depolanma özelliği olan elektrik’in, üretildiği anda tüketilmesi gerekiyor. Bu sebepten dolayı talebin çok iyi bir şekilde tahmini ve bu talebe göre planlı bir şekilde arzın olması gerekiyor.

Elektrik piyasasında amaç Hedge, Arbitraj ve Spekülasyon. Sözleşmelerdeki alıcılara baktığımızda ise daha çok Kurumsal Şirketlerin ağırlıkları göze çarpıyor. Piyasa yapıcılara ve onlara aracılık yapan kurumlara baktığımızda da aşağıdaki oyuncuları görüyoruz:

PİYASA YAPICI
ARACI KURUM
NAKSAN , AKSA , ODAŞ
İŞ YATIRIM
ENERJİ SA
AK YATIRIM
FİNA ENERJİ
FİNANS YATIRIM
ZORLU ENERJİ
DENİZ YATIRIM

Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri aylık vadelerde işlem görür ve diğer vadeli sözleşmelerde de olduğu gibi sözleşmelerin bağlı olduğu bir dayanak varlık vardır. Fiziki teslimat yoktur, nakdi uzlaşı yapılır. Mimimum emir büyüklüğü 50 sözleşmedir. Takas süresi de T+1 ‘dir. Fiyat kotasyonları herkese açıktır ve piyasa yapıcıları tarafından piyasaya verilir.


Piyasa Yapıcılık

Ekim 2015’ten beri piyasa yapıcılık sistemi vardır ve 6 tane piyasa yapıcı mevcuttur. Bu durum yatırımcıların daha dar bir alım satım makasından işlem yapmasını sağlamakla beraber, piyasada likiditeyi artırmaktadır. İşlem gören sözleşmelere baktığımızda, genellikle ilk 3 vadede daha fazla likiditenin ve daha fazla fiyatın olduğunu gözlemliyoruz.  Piyasa yapıcısı olmak için 8 saatlik işlem diliminin yüzde 70’ inde piyasaya fiyat girilmelidir. Piyasa yapıcısı ayrıca, isterse spot piyasada fiyatın çok oynayacağını düşünüyorsa piyasa yapıcılığını bırakabilir.  

Bu piyasada Arbitraj için reel sektörde, spot piyasada işlem yapılabilmesi gerekiyor. Burada amaç piyasa yapıcıların kendi üretimlerinin fiyat riskini hedge etmek olarak gösterilebilir.

Gün öncesi piyasası kavramı ile fiyat belirleniyor. T+1 günü fiyatın belirlenmesi için T günü 11:30’ a kadar alış-satış teklifi veriliyor. Piyasa yapıcılara Borsa Komisyonu yüzbinde 3 olarak belirleniyor, eğer 8 saatlik işlem saatinde, bu zamanın %70’inde piyasaya alış-satış fiyatları bildirilirse Borsa İstanbul komisyonu  piyasa yapıcıya iade ediliyor. Normalde Borsa İstanbul komisyon iadesi yapmaz ama bu piyasayı geliştirmek amaçlı böyle bir uygulamaya gidiyor.

Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri işlemlerinde, Takasbank, Merkezi Karşı Taraf görevi yaparak, alıcıya karşı satıcı, satıcıya karşı alıcıdır. Bu güvencenin kaynakları ise;

Garanti Fonu: 2015’te 185 milyon TL’ye ulaştı.
İşlem Teminatları : 2 milyar TL
Takasbank sermayesi : 600,000,000 TL Ödenmiş Sermaye

Yenilenebilir enerji ve devlet desteği, yap işlet devret veya yap işlet durumu söz konusu olduğunda, Sıfır Fiyatlı Satış kavramı söz konusu oluyor. Bu durumda elektrik üretim maliyetleri ciddi düşüş gösteriyor. Elektrik talebine göre santrallerin çalışması değişiyor. Hangi santralin çalışacağına karar veriliyor. Geceleri saat 2-3 gibi elektrik talebi düşüktür ve yenilenebilir kaynaktan üretim olursa sıfır fiyatlı satış olabilir.

Şu anda Türkiye’de 47 bin Megawatt elektrik üretimine hazır, 70 bin Megawatt kapasite var ama yıllık bakımda olan Santraller var. Bu bakım süresi de 3-4 ay süreyi alabiliyor. Bu durum da santral verimliliği ön plana çıkıyor. Örneğin, santral verimliliği %61 olan bir durumda bir elektrik sözleşmesi için 140 TL teklif verilebilirken, verimliliğin %48 olduğu durumda ise 220 TL’den teklif verilebilir.

Devlet fiyattan çok arz güvenliğine dikkat ediyor ve kar amacı olmadan üretimi sağlamaya çalışıyor.

Spot Fiyatı Etkileyen Faktörler

Aşırı soğuk havalar fiyatı yukarı çeker(Talep yönlü bir artış gerçekleşir) . Kışın gelen sıcak hava dalgası,karların erimesine neden olarak hidroelektrik üretimini artırır ve spot fiyatların düşmesine neden olur. Bayram ve resmi tatillerde talep düşer ve fabrikalar çalışmaz, bu sebeple de fiyatta aşağı yönlü bir hareket gözlemlenir. 1 Ocak – 5 Ocak tarihleri arasında fiyat 164 seviyesinden 154 seviyesine kadar düşmüştür. Elektrik tüketimini yüksek seviyeye çıkaran Klima kullanımı Ağustos ayından Eylül ayına geçerken daha da azalır, bu sebeple fiyatta yeniden bir azalma gözlemlenir.
Bir doğalgaz krizi de fiyatı doğrudan etkileyebilmektedir. 24 Kasım tarihinde düşürülen Rus uçağı sonrasında fiyat 155 seviyesinde 161,9 seviyesine çıkmış, 8 Aralık tarhinde ise İran hattından gelen doğalgaz arzının düşmesi sonucunda da 164 olan fiyat 170 ‘ e yükselmiştir.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------








Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış