Kakao üretiminin geleceği tehdit altında

1 ay öncesine kadar, Dünya’ nın en büyük Kakao üreticisi olan Fildişi Sahilleri’nde ( 1,23 milyon ton, dünya üretiminde % 34,7) ve onu izleyen Ghana’ da ( 746 bin ton, dünya üretiminde %20,6) şans eseri Altın tozuna rastlanması, bu bölgelerde Kakao üretiminin geleceğini tehdit etmeye devam ediyor. Kakao ağaçlarının ve tarlalarının Altın aramak için yok edilmesi ile birlikte,  Kakao üretiminde çalışan işçilerin çalışmayı bırakması,  küresel üretim miktarında bir kısıt doğurabilir.  Yok edilen üretim alanlarının, Altın aramak için kullanılan kimyasallar nedeni ile  tekrar Kakao ağacı yetiştirmeye uygun hale gelememesinden dolayı, Kakao üreticileri arazilerini Altın rezervleri bittikten sonra terk etmeye başladılar.  Fildişi  Sahilleri’nde ve Ghana’da geriye kalan diğer Kakao üretim alanları, Altın madencilerinin birincil hedefi olmaya devam ediyor.
Kakao üretimini tehdit eden diğer faktör ise yaşlanan Kakao ağaçları ve aynı durumdaki çiftçiler. Fildişi Sahilleri’nde Kakao üretimi yapan bir çiftçinin ortalama yaşı 50 civarında ve bu yaş Fildişi Sahilleri’ nde yaşayan bir insanın ortalama yaşam süresinden sadece 4 sene az. Geçtiğimiz sezonlarda 1, 5 milyon ton’a yakın üretim yapan ülke, uzun süren politik krizin 2011 yılında bitmesi ile birlikte , kriz süresince üretime katkı yapmış olan illegal alanlarındaki üretimi de bitirmenin planlarını yapıyor.
Ghana’ da ise fakirlik ön plana çıkıyor ve Kakao üretiminden elde edilen gelirin çiftçilerin refahına olumlu katkı yapamaması, bu emtia’ nın üretiminde azalmaya neden oluyor. Hükümet rekabet amacı ile,  Fildişi Sahilleri ile ortak bir Kakao fiyatı belirledi, ancak enflasyon ve Ghana para birimi Cedi’ nin değer kaybetmesi,  kazançların azalmasının önüne geçemedi. Çoğunluğu genç ve toprak sahibi olmayan işçiler, ana hasat dönemi Ekim'den Mart’a ve ara hasat dönemi Mayıs'tan Ağustos'a kadar olan zaman içerisinde sadece 500 dolar gelir elde edebiliyor.
Dünyanın en büyük iki Kakao üreticisindeki üretim alanlarının yok olması ile birlikte Kakao arzında yaşanabilecek arz sıkıntısı bu emtia’ nın fiyatını önümüzdeki haftalarda yukarıya taşıyabilir.   
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış