Kriz bu sefer Güney Kıbrıs' da!

Güney Kıbrıs' ın sürüklenmiş olduğu ekonomik kaos başta euro bölgesi olmak üzere tüm üyelerin canını yakıyor. Avrupa borsaları yine diken üstünde ve euro/dolar paritesinin oynaklığı normalden daha da fazlalaştı.
Güney Kıbrıs, Ortodoks kardeşleri olan Rusya' dan yardım istedi, ancak eli boş döndü. Avrupa Birliği de kurtarma planı olarak mevduatlardan vergi alınmasını öngördü, ancak Rum parlamentosunda reddedildi. Son olarak Güney Kıbrıs' a bir ültimatom verildi ve yarına kadar bir kurtarma planına ulaşması tavsiye edildi...Aksi takdirde Güney Kıbrıs bankalarına akan finans musluklarının kesileceği belirtildi...
Güney Kıbrıs' daki banka sayısı, mevduat pastasına göre çok fazla...Aynen Türkiye' de yaşanan bankacılık krizinde olduğu gibi...İmar Bankası, Adabank,Körfezbank , Egebank gibi bankalar hatırlarsanız bir bir batmışlardı.
Almanya artık kendini Avrupa' da yaşanan ekonomik krizlerin kurtarıcısı olarak görmek istemiyor. Bundan dolayı AB komisyonu tarihde bir ilk olan mevduattan vergi alınmasını öngördü. Tabiki bu durum, Rum bankalarında bulunan milyarlarca euroluk Rus yatırımını paniğe soktu. Kimileri bunun kara para olduğunu düşünüyor...
Avrupa Birliğine girdiğiniz zaman kendi para politikanız olamaz, çünkü AB merkez bankasının belirlediği politikaları uygulamak durumundasınız. Bundan dolayı ben Türkiye' nin AB ye girmesini istemiyorum. İstediğiniz zaman piyasadan borçlanamayacak, açık piyasa işlemleri yapamayacak ve munzam karşılıklarını düzenleyemeyeceksiniz...diğer bir anlamda para politikanızda bağımsız olamayacaksınız.
AB ülkelerinde olan bir aksaklık malesef Türk ekonomisini doğrudan etkilyor, sebebi de dış ticaretin büyük bir bölümünün AB ülkeleri ile yapılması...
Umarım Güney Kıbrıs' daki krizin etkilei bir an evvel geçer ve ekonomik istikrar sağlanır.

----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış