2012 yılını geride bırakırken

Dünya ekonomisinin gidişatı yönünde çok pozitif bir sene değildi 2012...Başta AB olmak üzere bir çok ülkede yaşanan ekonomik krizler ve siyasi bunalımlar, insanların sürekli tedirginlik içinde yaşamasına sebep oldu. Gıda ve emtia fiyatlarındaki artışlar enflasyonu körükleyici bir etkiye neden oldu.
Ekonomik sayısal veriler sürekli gündemimizi meşgul etti ve malesef bir propaganda aracı olarak kullanılmaya devam etti.
Dünya' da faaliyet gösteren Koruma Fonları' nın (Hedge Fund) sayısı arttı ve buna bağlı olarak ekonomilerde spekülasyonlar fazlalaştı. Varlıklı, lobi sahibi belirli kişilerin fonlarını yöneten Koruma Fonlarının risk istahının artması ile birlikte dünya borsalarından biri çökerken diğeri tavan yaptı. Büyük müttefik Türkiye'nin BOP deki desteği aynı şekilde desteklendi ve borsa tarihi rekorlarından birine daha imza attı.
Bu sene Türkiye ekonomisi için olumlu bir yıl oldu ancak ülke olarak risk bir kademe daha arttı. Cari açık, işsizlik, enflasyon ve bütçe açığı riski bu sene size bu satırlardan yazdığım ve halen devam etmekte olan riskler...
2012 yılında önemli olan kişisel gelirimiz arttı mı artmadı mı? İhtiyaçlarımızı daha rahat karşılayabiliyor muyuz yoksa halen tüketimlerimizi erteliyor muyuz? Bu soruyu kendinize sorduğunuzda alacağınız cevap "evet" ise, Türkiye ekonomisi gerçek anlamda büyümüş ve pastadan size de pay vermiştir. Eğer "hayır" cevabını veriyorsanız, ümid edelim ki 2013 yılı milli gelirimizin arttığı, vergilerin azaltıldığı(!), enflasyonun negatif rakamalara geldiği, işsizliğin azaldığı, cari açık' ın ihracat ve doğrudan sermaye yatırımları ile birlikte azaldığı bir yıl olsun.
Hepisinize mutlu, sağlıklı, başarılı bir sene dilerim. Ekonomide istikrar ancak siyasi istikrar ile mümkün olur.
-------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış