ABD' de Kara Cuma(Black Friday) Sonuçları!

Geçtiğimiz cuma günü ABD' de "Kara Cuma" diye adlandırılan alışveriş çılgınlığına bu sene bir kez daha şahit olduk. Kara Cuma, Tüketime dayalı (consumption driven) bir ekonomi olan ABD ekonomisinin canlandırılması için, ABD'li ekonomistlerin yarattığı çok iyi bir strateji.

ABD ekonomisi AB ekonomisinden sonra dünyanın en büyük ekonomisi. Kara Cuma sonucunda, 247 milyon kişi, tek bir gün içinde toplam 59.1 milyar dolar harcama yaptı. Bu, kişi başına 240 dolarlık bir harcamaya denk geliyor.

ABD' nin 2011 yılı Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 15 trilyon 80 milyar dolar, Türkiye' nin ise 1 trilyon 75 milyar dolar. ABD ,Türkiye' nin 15 katı daha fazla üretiyor ve tüketiyor.
ABD de kişi başına düşen yıllık gelir 48300 dolar iken, Türkiye' de 14400 dolar.

Bu kadar büyük bir ekonomi eğer tüketmezse yaşayamaz ve durgunluk dediğimiz resesyona gider. Durgunluk beraberinde işsizlik getirir ve bu da ülke ekonomisinin daralmasına neden olur.

ABD de yılın her döneminde insanları tüketime teşvik edici ve alışverişe yönlendirici olaylar gerçekleştiriliyor. Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday, Christmas, SuperBowl (Amerikan Futbol finalleri), NBA Finalleri, Sevgililer günü gibi...
Batılılaşma yolunda olan ülkeler de genellikle ABD yi örnek aldığı için bu gibi aktiviteler rahatça benimseniyor.
Dünya' da kaynaklar sınırlı iken insanlığın nereye kadar tüketeceği bir merak konusu...İnsanlar tüketim alışkanlıklarını sürekli değiştirdikçe, ekonomistler de yeni stratejiler düşünmeye devam edecek.
-------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış