İşşizlik azaldı mı? Bence pek gerçekçi değil...

Türkiye' de "son 10 yılının en düşük işsizlik oranını görüldü" haberleri yine gözümüze sokula sokula medyada boy gösteriyor. Mayıs ayında işsizlik oranı'nın yüzde 8,5 çıkması ekonomik istikrar anlamında pozitif yönlü bir gösterge olarak algılanıyor...Ancak, işsizlikteki bu azalış malesef mevsimsel bir etki...Mevsimlik işçiler, özellikle tarım işçileri, yaz aylarında istihdama katkı sağlıyor. Kış aylarında ise durum tam tersine dönüyor ve işsizlik rakamları artıyor. Merak ediyorum o zaman nasıl bir yorum gelecek...
Global ekonomide bir yavaşlamanın varolduğunu hepimiz biliyoruz. İnsanlar tüketimlerini kısıp tasarrufa yöneliyorlar ancak bu tasarruflar faiz hadlerinin sürekli spekülatif bir dalganın içinde olmasından dolayı devletlerin yatırım yapmasını engelliyor. Yatırım yapılamaması, büyümeyi ve istihdam yaratmayı engelliyor. Bu durum, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere bütün dünya ekonomilerini etkiliyor. Türkiye' nin de bundan  kaçar bir yolu yok... Yavaşlayan büyüme, işsizlik artışına sebep olacak.
Philips eğrisine göre ya enflasyonu tercih edeceksiniz ya da işsizliği... İşsizliğin azaldığı durumda enflasyonun artması gerekir ancak böyle bir durum şu anda soz konusu değil, çünkü ücretler alınan gelir vergileri ile baskı altında. Bu durum kişisel harcamayı kıstlayıp likidite bolluğunu engelliyor, böylece enflasyonu azaltıcı etki yaratıyıor.
Türkiye' de işsizlik azaldı demek için daha çok zaman var, daha doğrusu istikrarlı bir dünya ekonomisinde bunu başarmak için gerçekten çok büyük efor sarfetmek gerekiyor. Yüzlerce üniversite her yıl binlerce mezun veriyor. Bu mezunlar hemen iş bulabiliyor mu? Açıklanan işsizlik rakamlarının içinde üniversiteli işsizler var mı? Bence yok...Rakamları propaganda amaçlı değil gerçeğe uygun bir şekilde kamuoyuna yansıtmakta fayda var...
-------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış