Dünya' nın Reyting Kuruluşu: Standard&Poor' s

2011 yılı bence Kredi derecelendirme kuruluşlarnın yılı oldu. Bunların arasında Standard&Poors diğerlerinden daha fazla gündemdeydi ve verdiği notlar ile global piyasaların işleyişinde büyük rol oynadı. Peki, bu aktörler nerelerden geldi de dünya ekonomisi hakkında yorum yapma hakkına sahip oldu?

Kredi notu ne anlama geliyor?

Bir ülkenin diğer bir ülkeye kredi verirken taşıdığı riskin matematiksel olarak ifadesidir. Kredi verdiğiniz ülkenin kredi notu  ne kadar düşük ise, krediyi geri ödeyememe riski de o kadar yüksek olur. Tarihteki ilk kredi notu 1837-1841 döneminde ABD ekonomisindeki büyük çöküşün ve şirketlerin taahütlerini yerine getirememesinin ardından Lewis Tappan tarafından başlatılmıştır (bknz: Akademik Bakış Dergisi Sayı:25 Temmuz-Ağustos 2011).
Kredi derecesi vadesine göre uzun vadeli ve kısa vadeli olmak üzere ikiye ayrılır. Uzun vadeli kredi derecesi, uzun vadede yükümlülüklerin yerine getirilebilmesi, kısa vadeli kredi derecesi ise bir yıla kadar olan yükümlülüklerin karşılanabilmesi için gereken likidite ve sermaye imkanlarına erişilebilmesini ifade eder.

Şimdi de Standard&Poors ' dan biraz bahsedelim:

Standard Statistics Company ile Poor' s Publishing Company birleşmiş ve Standard and Poor's ismini aldı. 20 den fazla ülkede faaliyet gösteriyor ve 5000 çalışanı var.
Notlama sistemi ise şöyle:
AAA: Ülke, kredi borcunun anaparasını ve faizini rahatlıkla ödeme gücüne sahiptir
AA:  Ülke, yüksek geri ödeme kapasitesine sahiptir
A: Ülke, geri ödeme kapasitesine sahiptir.
BBB: Ülke, geri ödemede yeterli kapasiteye sahiptir ancak ufak bir belirsizlikte çabuk ve fazla etkilenir
BB: Ülke ekonomisinde belirsizlikler vardır ve bu belirsizlikler borç ödeme dengelerini etkiler.
B: Ülke' de yüksek oranda risk vardır ancak kredi geri ödemelerini gerçekleştirebilir.
CCC :Ülke, kredi geri ödemelerini gerçekleştiremeyebilir.
CC:  Ülke' nin ekonomik tablosu çok kötüdür borçlar geri ödenemez.
C:  Ülke iflasın eşiğindedir.
D: Ülkenin iflası kesindir.

Standard&Poor's un Türk ekonomisi için verdiği aşağıdaki karneye bakarsak, yabancı para notları dışındak durum pozitif gözüküyor:

Uzun vadeli yabancı para notu: BB (Ülke ekonomisinde belirsizlikler var)
Kısa vadeli yabancı para notu:  B (Türkiye' de yüksek oranda risk var ama kredi geri ödemelerini yapabilir)
Uzun vadeli yerel para notu: BBB- (Ülke, geri ödemede yeterli kapasiteye sahiptir ancak ufak bir belirsizlikte çabuk ve fazla etkilenir)
Kısa vadeli yerel para notu: A- (Ülke geri ödeme kapasitesine sahiptir)

Kısa ve uzun vadeli yabancı para notunun yükselmesi Türk ekonomisi için olumlu bir durum olur. Yüksek bir derecelendirme daha ucuz borçlanma anlamına gelir ve ekonomik büyümeye pozitif yönlü yansır. Türk ekonomisindeki Cari açığın oluşturduğu yüksek risk ve ekonomik istikrarın sürdürülebilirliğine dair olan ekonomik ve siyasi belirsizlik, varolan kredi notlarını daha fazla tehlikeye atacak. Bundan dolayı ekonominin daha hassas ve istikrarlı bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. En küçük bir not azalışı piyasaları altüst etmeye yetecektir. Bu senaryo umarım önceden tecrübe edilmiştir ve gereken dersler alınmıştır.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış