Fitch'in kararı Türkiye için bir erken uyarıdır!

Bugün, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk ekonomisi için vermiş olduğu "pozitif" görünümü "durağan" a çevirdi. Sebep olarak da, artan Cari açık ve yükselen enflasyon gösterildi. 
Her zaman olduğu gibi, Fitch' in bu kararı da sert bir şekilde eleştirildi ve haksız bir değerlendirme olduğu düşünüldü. 
Kredi derecelendirme kuruluşları' nın Türk ekonomisi üzerinde verdiği kararların hepsinin doğru ve etkin kararlar olduğunu düşünmüyorum, ancak Fitch' in verdiği bu son karar tamamen bir uyarı niteliği taşıyor. Yüksek Cari açık ve enflasyon ile ekonomik istikrarı sağlamak olağan bir durum değil. Fitch, bu riskler üzerine farkındalık yaratarak, Türkiye' nin bir şeyler yapması için sinyal veriyor. Bundan dolayı, Fitch'in kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum.
Malesef bu tür reyting haberlerinden sonra piyasada olumlu olumsuz spekülatif hareketler oluyor. Bunun kaçışı yok,çünkü, piyasanın büyük bir bölümü yabancı yatırımcıların elinde ve bu yatırımcılar derecelendirme kuruluşlarının kararlarını aşırı önemsemekte.

Peki ne yapmak gerekiyor?

Cari açık veren ve enflasyon ile mücadele etmek isteyen ekonomilerin, faiz oranlarını yüksek tutması gerekiyor. Yüksek faiz ülkeye sermaye akımlarını arttırır ve iç talebi düşürerek enflasyonun hız kesmesine neden olur. Merkez Bankası' nın bu durumda, faizleri arttırıp piyasayı yabancılara daha cazip hale getirmesi gerekiyor. Türkiye' de Cari açığın finansmanı hep kısa vadeli sermaye hareketleri ile oldu ve böyle olmaya devam edecek. İhracat' nı ve Turizm gelirlerini büyük ölçekte artıramadığı sürece Türkiye sıcak paraya muhtaç olacak.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış