Amerika'nın borçlarını ödeyememesi mi? Olamaz böyle bir şey!

Haftalardır ABD' nin borçlanma tavanının yükseltmesi için Demokratlar ve Cumhuriyetçiler bir anlaşma çabası içerisinde. Hazinenin, 2 Ağustostan sonra eğer borçlanma yapamazsa hiçbir şekilde ödemelerini gerçekleştiremeyeceğine dair haberler var ve bu durum dünyadaki tüm piyasalarda gerginlik yaratmaya devam ediyor. Ancak analistlere göre hazinenin Ağustos' un ortalarına kadar sosyal güvenlik harcamaları dahil ödeyebileceği 23 milyar doları var. Herkes bu anlamda pozitif değil. Bazı analistler ise ABD'nin kredi notunun her an düşürülebileceğini ve temerrüt oluşacağı konusunda hemfikirler.
ABD' nin temerrüt'e düşmesi dünya ekonomisi için bir felaket olur. Ekonominin patronunun cebinde parasının bittiğini düşünebiliyor musunuz? Bence böyle bir şey ne mümkün ne de izin verilebilir. Şu anda ABD de yaşanan bir Ekonomik kriz değil, bir Siyasi krizdir. Borçlanma tavanı sorununun bugüne kadar çözülememesi kongre üyelerinin bir türlü anlaşamamasıdır. Her zaman söylediğim gibi bu durum spekülatif amaçlı bir harekettir, çünkü borçlanma tavanının yükseltilmesini istemeyen kongre üyeleri çeşitli lobi grupları tarafından yönetilmekte ve desteklenmektedir. Anlaşmanın gecikmesi sonucunda piyasalarda gerginlik oluşmakta ve bu durumdan spekülatörler fayda sağlamaktadırlar. Nasıl mı? Yatırımcılar ellerindeki kağıtları bu süreç içerisinde bir bir ellerinden çıkarmaya başladılar, dolayısıyla senetlerin değeri bir bir düştü ve spekülatörler bu değeri düşen kağıtları bir bir topladılar. Panik satış olmasını beklediğim 2 Ağustos günü ise aynı spekülatörler yine piyasadan ucuzlamış senetleri toplayacaklar.Yatırım danışmanları ise yatırımcılara her ne kadar satma tavsiyesinde bulunsalar da panik satışın gerçekleşme ihtimali var.
Bir de ABD nin saygınlığı ve güvenilirliği durumu var. Başkan, itibarını kaybetmek istemiyor, dolayısıyla var gücü ile anlaşmanın sağlanmasına çalışıyor. Anlaşmaya varılamayan her bir gün spekülatörlerin ekmeğine yağ sürüyor.
Sizlere bunları anlatırken Bloomberg'e düşen haberin linki paylaşmak istiyorum. Borçlanma tavanının arttırılmasında bir çerçeve anlaşmasına varıldı ve piyasalar biraz daha optimistik.
http://www.bloomberg.com/news/2011-07-31/white-house-republicans-said-to-reach-tentative-deal-on-u-s-debt-ceiling.html
Anlaşılan spekülatörler alağını aldı ya da biri onlara artık yeter dedi. Varılan anlaşma kesin değil, önümüzdeki günlerde gelişmelere bakacağız ama gerginlik kesinlikle azalacak. Pazartesi 01.08.2011  Dow Jones ve Nasdaq hissleleri alımlar ile yükselişe geçmesini, EUR/USD paritesinin doların değer kazanması ile düşmesini beklentisindeyim..
----------------------------------------------------------------------Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.----------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış