Citigroup hisse senedi neden 4 dolar iken bir anda 44 dolar oldu?

Piyasalarda kazanmak için dünyadaki bütün ekonomik verileri takip etmek gerekir. Geçtiğimiz Pazartesi günü (09.05.2011) NYSE de,işlem gören Citigroup hisse senedi bir anda 4 dolar' dan 44 dolar'a çıktı. Bu artış gerçekten bir değer artışı mıydı yoksa başka bir durum mu vardı? Açıklayalım:

Geçtiğimiz sene 1. çeyrekte 4.4 milyar dolar, hisse başına 15 cent, olan şirket karı bu sene 1. çeyrekte 3 milyar dolar, hisse başına 10 cent olarak gerçekleşti. Şirket, 21 Mart tarihinde yaptığı basın açıklamasında piyasadaki 29 milyar hissesini 2,9 milyar adet' e düşüreceğini yani sermaye azaltımı (reverse stock split) yapacağını ve 2. çeyrekte hisse başına 1 cent (0,01 $ ) temettü vereceğini açıklamıştı. 9 Mayıs günü 1 e 10 (1:10) sermaye azaltımı gerçekleşti ve 4 dolar olan hisse senedi bir anda 44 dolar oldu.

Citigroup bunu neden yaptı?

Sermaye azaltımı yapmanın iki nedeni var:

1. Şirket, hisse senedinin değerinin yatırımcıları cezbedecek kadar iyi olmadığını düşünür ve hisse senedi fiyatına bir makyajlama yaparak yükseltir ve senedi değerli gösterir.

2. Şirket, elinde hisse senetlerini tutan küçük hissedarları "cash out" yapıp, yani hisseleri satmalarını sağlayıp, onlardan kurtulmak ister. 4 $ ve 5 $ arasında gidip gelen Citigroup kağıdının fiyatı küçük yatırımcılar için cezbediciydi, ama şu anda 44 $ olan fiyat küçük hissedarların işlem adetlerini büyük ölçüde düşürecek boyutta.

Sermaye azaltımı için şirketin hissedar onayı alması gerekmiyor ancak SEC tarafında bazı düzenlemeler var.

Sermaye azaltımı sonrasında hisse senedinin fiyatı düşmeye devam ediyor ve bugün 44.03 $ dan açılan hisse, günü 42.92 $ dan kapattı.  Bu durum yatırımcıları mutlu etmiş görünmüyor. Senedin değeri sürekli düşüyor.

Sermaye azaltımı, şirket ve yatırımcı için acı verici çünkü yatırımcının bir kazancı olmuyor. Senedin değeri aynı kalıyor ve yukarıda da bahsettiğim gibi görünümde sadece bir makyajlama oluyor.

Şu anda Amex, Nasdaq ve Nyse de, 40 $ ile 44 $ arasında işlem gören 162 adet hisse senedi var. Bu senetlerin arasından yatırım yapmak artık sizlere kalmış...

----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış