Her ülkenin derdi kendine! Bugünün Makro verilerine bakalım...

Bugün bir çok ülkede önemli ekonomik veriler açıklandı. Paranın yönünü belirleyecek olan verileri yorumlayalım:

Çin
Tüketici fiyatları enflasyonu %4.6 dan %4.9 a çıktı, beklenti %5.3 tü. Bu durum ekonomisini soğutmaya çalışan Çin' in yeniden faiz arttırımlarına devam edeceğini gösteriyor. Faiz arttırımı Çin'e para akışına ve Yuan'a olan talebi arttırabilir. Çin hükümeti, Yuan' ı Forex piyasasında trade edilmesi yasaklanmış durumda, dolayısıyla Çin ekonomisi ile bağlantılı olan ülkelerin para birimlerinde hareketlilik yaşanabilir. Bu senaryoya Japon Yeni, Hong Kong ve Singapur Doları' nı dahil ediyorum.
Japonya

Merkez bankası faizleri değiştirmeyeceğini açıkladı. Bu durum Japonya' da enflasyonist bir korkunun olmayacağı yönünde. USD/JPY şu anda bir artış trendinde ve  TSİ 23.24 itibariyle 83.77 yi gördü. Bunun temel sebebi Almanya' dan gelen kötü büyüme rakamının Euro bölgesinde aşağı yönlü baskı yapması!

Almanya ve ABD (Euro/Dolar)

Milyarlarca euroluk ihracat halen Almanya nın belini doğrultamamış gözüküyor. 2010 yılı 3. çeyrekte %0.7 büyüyen Almanya, 2010 yılı 4. çeyrek rakamını %0.4 olarak açıkladı. Eurozone'un lokomotifi olan Almanya' dan gelen bu kötü veri Euro nun Dolar karşısında değer kaybını hızlandırdı ve parite 1.3487 ye kadar geriledi. Büyüme verisinin yaptığı etki o kadar büyük görünüyor ki ABD den gelen kötü perakende satış verileri paritenin yükselmesine etki bile etmiyor. Euro, Dolardan daha fazla değer kaybediyor ve parite daha düşük seviyelere geliyor. Avrupa Birliğinin geneline baktığımızda ise 4. çeyrekte %2 lik bir büyüme görüyoruz. 3. çeyrek verisi %1.9 idi ve 4. çeyrek beklentisi %2.1 idi. Euro kendini zor toparlayacak.

Biz de kendi derdimize bakalım, dolar , euro ne olacak diye...
Gelen olumsuz veriler bu para birimlerinin değerini düşürecek gibi gözüküyor. Yarın 16.02.2011 USD/TL, ve EUR/TL paritelerinde aşağı yönlü bir hareket bekliyorum. İhracatçılarımız umarım bu tahminleri önceden yapıp, yüksek pariteden iş bağlamışlardır.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış