Global ekonomide taşlar yine yerinden oynuyor...

Haftalarca konuşulan kur savaşları, Yunanistan, Portekiz ve İspanya' nın Avrupa ekonomisindeki zavallı durumu, FED in piyasaya canlılık getirmek amacıyla topladığı 600 milyar dolarlık tahvil ve Almanya' nın beklentileri aşan ihracat rakamları...
Dünya ekonomisi gittikçe ısınıyor, balonlar artıyor ve piyasalardaki hareketleri tahmin etmek daha da zorlaşıyor. Gözümüzü FED e çevirmişken bu kez de Avrupa ekonomisi'nden bir yara haberi geliyor. Bu seferki şansız ülke, İrlanda. Büyük bir borç krizine girmesi beklenen İrlanda, Avrupalı kardeşlerinden yardım almayı şimdilik reddediyor, çünkü içinde bulunduğu duruma kendisinin sebep olduğunu ve yine kendisinin çözmesi gerektiğini düşünüyor. İrlanda, gurur yapıyor ama bu uzun sürmeyecek ve Avrupalı kardeşlerinden yardım dileyecek. Avrupa Birliği içerisindeki bir ülkenin batması demek ekonomik birliğin çökmesi anlamına gelir ki bu da kimsenin arzulamadığı bir durum. Diğer yandan Avusturya bugün Yunanistan'a verilmesi gereken 2. yardım paketine katılmayacağını açıkladı ve birkaç gündür yerlerde sürünen Euro değer kaybetmeye devam etti. İrlanda'daki belirsizlik Euro ya satış getirdi.
Bugün Çin' de enflasyon beklenenden yüksek çıktı ve ekonomiyi soğutma tedbirleri alınmasına karar verildi. Çin ekonomisini soğutmak için faiz oranlarını kullanacak ve faizlerde bir yükselme göreceğiz. İnsanlar paralarını harcamak yerine bankalara yatırıp faiz kazanmak isteyecekler. Aynı zamanda faizlerin yükselmesi Yuan' ın değerini arttıracak ve bu Çin' in ihracatını azaltıcı bir etki yaratacak.
Çin enflasyonu FED in ekmeğine yağ sürmeye devam edecek, çünkü halihazırda doların değerini düşürmeye çalışan FED, ABD ihracatına da bir ivme kazandıracak.
Euro/Dolar paritesi bu hafta çok hareketli olacağa benziyor ve spekülatörlere al-sat yaparak çok iyi bir kar vadediyor. İMKB nin bu hafta tatil olması yatırımcılar için yine büyük bir şans, çünkü global piyasaların hareketli olduğu bir dönemde İMKB nın global satışlara tepkisiz kalması çok zor. Bayram tatili sonundaki ilk iş gününde Dolar/TL paritesi Dolar'ın global olarak değer kazanmasından dolayı düşer(Çin' in faizleri yükselteceği beklentisi spekülatörlerin DOW JONES daki kağıtlarını satıp -DOW JONES bugün -178.47 puan düşerek 11023.50 puandan kapandı - Dolar almalarına ve bu dolarları yuan a çevirip Çin' de faize yatırmalarına neden olur. Doların değer kazanması bu para birmine artan talepten kaynaklanacakıtr.) ve Euro/TL paritesi ise Euro değer kaybından dolayı yükselir. 
Son olarak bir kez daha Euro/Dolar paritesini yorumlarsak, Euro değer kaybı , Dolar değer artışı sonucu parite düşer.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış